“Pregovori kad se formira vlada”

“Ambicija je da se odmah poslije izbora nastave pregovori o pitanjima koja su na dnevnom redu”, rekla je Kocijančičeva u razgovoru u Briselu s novinarima iz Srbije.

Ona je podsjetila da su prve slijedeće teme telekomunikacije i energetika, čije je rješavanje Evropska komisija postavila kao uslov za određivanje datuma početka pregovora između Srbije i EU.

Pregovori se odvijaju uz posredstvo EU, a poslijednja runda pregovora završena je dogovorom  Prištine i Beogra dao regionalnom predstavljanju Kosova što je omogućilo dodjelu Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

U Beogradu je takođe najavljeno da će pregovori biti nastavljeni posle izbora, zakazanih za 6. maj.

“Rad na tehnickom nivou se u međuvremenu nastavlja. Mi pomno pratimo sprovođenje do sada postignutih dogovora”, rekla je Maja Kocijančič.

Na pitanje o problemima u sprovođenju dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine, ona je rekla da se nada da će dogovor početi da se primjenjuje.

Dogovorom je predviđeno da se Kosovo na regionalnim skupovima pojavljuje sa zvjezdicom i fusnotom, ali ne postoji saglasnost dvije strane o tome da li fusnota treba da bude ispisana na samoj tabli, što traži Beograd, ili u pratećim dokumentima, što očekuje Priština.

“Na organizatorima sastanka je da odluče gdje će staviti fusnotu, a nadamo se da će obije strane da poštuju sporazum”, dodala je Maja Kocijančič.

Ona je ponovila i stav EU da održavanje lokalnih izbora na sjeveru Kosova nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbednosti UN, a da je održavanje parlamentarnih izbora moguće.

“U kontaktu smo s međunarodnim akterima na terenu da vidimo kako to može da se organizuje”, rekla je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Na opasku da su prije četiri godine na Kosovu bili održani lokalni izbori, Kocijančičeva je rekla da je stav Komisije i tada bio isti kao i danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.