Rak dojke više napada mlađe žene

Učestalost odmaklog raka dojke kod žena starosti od 25 do 39 godina progresivno je rasla u SAD posljednjih trideset godina, pokazuje studija objavljena u Dnevniku američke ljekarske asocijacije (JAMA).

Studija, zasnovana na analizi saveznih statističkih podataka, navodi da je broj slučajeva metastaze kancera dojke dostigao 2,9 za svakih 100.000 mladih žena 2009. godine u odnosu na 1,53 1976, što je povećanje od 2,07 odsto godišnje tokom ovog perioda od 34 godine.

“Taj trend ne pokazuje znake usporavanja, što bi moglo da označava klinički i epidemiološki značajan podatak”, naveli su autori studije koju je vodila doktorica Rebeca Johnson iz bolnice Univerziteta Washington u Seattleu.

Prema toj analizi, povećaće se broj slučajeva mladih žena u SAD koje obole od odmaklog raka dojke u toj starosnoj grupi za koju se godišnji kontrolni pregledi ne preporučuju.

Porast broja ovih slučajeva primjećen je upravo kod grupe starosti između 25 i 34 godine, broj slučajeva odmaklog kancera dojke progresivno raste kod žena iznad 34 godine, dok kod žena preko 55 godina nije konstatovan nikakav porast.

U studiji nije naveden uzrok za ovu pojavu.

“Koji god da je razlog – a vjerovatno postoji više od jednog – ta tendencija porasta slučajeva metastaze raka dojke kod mladih žena treba da se poklopi sa drugim statistikama, a idealno bi bilo da se potvrdi i podacima iz drugih zemalja”, naveli su autori studije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.