Raka: Epidemiološka situacija na Kosovu bolja

Mikrobiolog Ljulj Raka ocenio je da je epidemiološka situacija na Kosovu bolja nego što je to slučaj u većini evropskih zemalja i dodao da zdravstveni kapaciteti mogu da odgovore na blagi porast novozaraženih slučajeva, prenosi RTK.
“Povećanje novih slučajeva se može pripisati i povećanju broja testiranih. Od 3.687 testiranja u pretposlednjoj nedelji, zabeleženo je povećanje na ukupno 6.380 tokom prošle nedelje. U smislu definicije, ne postoji jedinstveni međunarodni standard onoga što nazivamo drugim talasom. Ovaj pojam se odnosi samo na pojavu broja zaraženih nakon perioda početnog smanjenja slučajeva. Isti princip se može primeniti i na treći talas. Talas o kojem pitate povezan je sa jesensko-zimskom sezonom i za neke je drugi, a za druge treći, kao za Kosovo“, rekao je Raka.

Prema njegovim rečima, čak i ponovno otvaranje škola i povratak u zatvorene prostore zbog hladnog vremena, neizbežno će povećati cirkulaciju ljudi, a tu je i jesenji virus sezonskog gripa.

„Svi ovi faktori su elementi koji utiču na porast slučajeva zaraze. To dodatno jača ulogu sprovođenja preventivnih mera od strane stanovništva i njihov nadzor od strane državnih organa. Konačni rezultat zavisiće od primene mera od strane samih građana Kosova i od stroge inspekcije vladinih institucija“, rekao je Raka.

Odgovarajući na pitanje, šta je rešenje koje treba preduzeti da se rizik ne bi dalje povećavao, Raka je rekao da treba ojačati strog nadzor inspektora i policije kako bi se preventivne mere za sprovodile u svakoj instituciji na Kosovu.

“Fokus inspekcije za sprovođenje preventivnih mera od strane inspektorata i policije treba da budu zatvoreni prostori: kafići, barovi, restorani, tržni centri i druga mesta okupljanja, javni prevoz, verske institucije, javne institucije, javna i privatna preduzeća, posebno ona koja imaju veliki broj zaposlenih“, dodao je Raka.

Naglasio je da je neophodna primena preventivnih mera i preporuka nadležnih: fizička distanca, nošenje maski prema uputstvima Ministarstva zdravlja, higijena ruku i izbegavanje boravka na mestima gde je gužva.

„Takođe bi trebalo da postoji kontinuirano praćenje i procena epidemiološke situacije, testiranje osoba sa simptomima na kovid -19 i njihove kontakte, brza izolacija pozitivnih slučajeva, blagovremeno i efikasno praćenje kontakata, praćeno samoizolacijom. Još uvek imamo vremena da proslavimo konačnu pobedu nad virusom. To će biti nekoliko meseci nakon početka vakcinacije“, rekao je Raka za Ljajmi.

Naglasio je da je ključ za suzbijanje pandemije ponašanje pojedinca u društvu.

„Posle sedam zamornih meseci normalno je da neki ljudi manje poštuju i sprovode preventivne mere. Međutim, ne treba da odustajemo, već da podsetimo ljude da virus cirkuliše u zajednici i da treba da smanje rizik već pomenutim merama: udaljenost, maske i higijena ruku. Ovome se mora dodati izbegavanje boravka na mestima gde je gužva, posebno u zatvorenim i neprovetrenim objektima“, rekao je Raka.

Ponovio je da će se sprovođenjem mera za prevenciju i suzbijanje pandemije kovid -19, smanjiti broj slučajeva i olakšati rad zdravstvenim ustanovama.

Na Kosovu je poslednjih dana zabeležen porast broja pozitivnih na kovid -19, a ukupan broj je dostigao 17. 139 . Ne očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike VIJESTI

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana