Rašić: Nikada nije bilo veće podjele i mržnje među Srbima na Kosovu

Predsednik Demokratske progresivne stranke Kosova Nenad Rašić izjavio je da nikada kao sada među kosovskim Srbima nije bilo takve podele i mržnje.

Na tribini Medija centra o platformi za dijalog sa Srbijom koju je Skupština Kosova usvojila 7. marta, u Čaglavici, Rašić je kazao da je sadašnje stanje podele i mržnje posledica politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ovdašnje Srbe deli na dobre i loše Srbe.

On je pozvao predsednika Vučića da prestane sa optužbama protiv njegovih protivnika i dodao da je i jučerašnji napad na predsednika Samostalne liberalne stranke Slobodana Petrovića posledica takve politike.

“Ta tenzija postoji već dugo i ona dolazi najčešće od strane predsednika Srbije. Sada smo u situaciji da imamo najviše podela i mržnje među Srbima nego bilo kada“, rekao je Rašić i dodao da predsednik treba da prestane sa podelom Srba.

Pozitivnim je ocenio situaciju da postoji neki plan, neka platforma.

“Negativno je to što su već postavljene neke granice, granice u smislu daljeg toka pregovora, a to u nekom momentu može predstavljati i samu preporuku za dalje pregovore”, smatra Rašić.

Na pitanje kada očekuje da dijalog sa Srbijom bude nastavljen, kopredsedavajući kosovske pregovaračke ekipe Fatmir Limaj kaže da to zavisi i od volje Srbije, ali da je prištinska strana spremna u svakom trenutku.

Prema njemu u najgoroj situaciji na Kosovu su Srbi.

“Poruke i deklaracije udaljavaju naše zemlje i mogućnost da se nađe zajednički jezik. Predrasude su one koje su donele mnogo lošeg ljudima i donele mnogo grešaka u politici Srbije”, rekao je Limaj.

Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić kazao je da platforma ne predstavlja garant da će se pregovori završiti na obostrano zadovoljstvo Kosova i Srbije.

On je naveo da je Platforma zasnovana na nekoliko dokumenata, kao što su Ustav Kosova i plan Martija Ahtisarija.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana