Rasim Demiri obavijestio Cerića o kršenju ljudskih prava: “Bošnjaci sa Kosova ne mogu posjetiti BiH sa bosanskim dokumentima”

Demiri je u dužem razgovoru informirao reisu-l-ulemu o stanju i položaju Bošnjaka na Kosovu, posebno u zadnjem popisu na kojem se izjasnilo oko 27.480 Bošnjaka, što nije pravo stanje broja Bošnjaka na Kosovu, ali je konačno Bošnjačka nacija upisana u zvaničan registar Republike Kosovo.

Također, poslanik Demiri je obavijestio reisu-l-ulemu o kršenju ljudskih prava Bošnjaka kojima se osporava pravo na slobodu kretanja, posebno od strane BiH, jer Bošnjaci sa Kosova ne mogu posjetiti BiH sa bosanskim dokumentima i time im se krše prava spajanja porodice i rodbine.

Reisu-l-ulema je zahvalio Demiriju na posjeti i zamolio da poselami sve Bošnjake, te je podržao zahtjev g. Demirija da država BiH što prije ukloni prepreku posjete rodbine sa Kosova Sarajevu, kao i inicijativu g. Demirija da se u slučaju kršenja ljudskih prava podnese službeni zahtjev kod Suda za ljudska prava u Strazburu poput slučaja Sejdić-Finci.

Izvor: 24sata.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.