RATNI ZLOČINAC NEBOJŠA PAVKOVIĆ OTKRIO: “Tražio sam dopuštenje da oborimo helikopter kojim je Milošević isporučen u Haag!”

Nebojša Pavković, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina na Kosovu, a na robiji je već 15 godina, otkrio je detalje hapšenja Slobodana Miloševića i njegovog prebacivanja iz Beograda u Haag.

Kako je objasnio, obavijestio je tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Vojislava Koštunicu što se sprema, a ovaj se više nije javljao na telefon, piše “Telegraf”.

U svojoj knjizi, “Povlenske magle” objašnjava osuđeni general, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović piše u jednom dijelu da su oni, dok je Milošević bio u Centralnom zatvoru, “poduzimali sve mjere da Pavković ne sazna gdje se nalazi Milošević.”

– Ni naši organi sigurnosti, nisu znali za termin kada će Milošević biti isporučen Haagu – kaže Pavković.

– Ja sam bio u rezidenciji, u Andre Nikolića, bilo je popodne, oko 18 sati. I zove me Kosta Čavoški.

Kaže: “Ti sjediš tu, gledaš televiziju, a znaš li ti da ti hapse vrhovnog komandata?”

– Kog komandanta – pitam.

Miloševića – kaže – evo, vode ga kolima, ide za Haag.

Pavković tada brže-bolje zove svoje suradnike da vidi što se događa, zove načelnika uprave sigurnosti. Niko ništa ne zna.

– Javlja mi se doktor Zdravko Mijajlović, načelnik kardiološke klinike na VMA, kaže: “Druže generale, ovdje sam na vrhu VMA, gledam evo sad su stigla kola, dovoze Miloševića i uvode ga u helikopter – objašnjava Pavković, piše “Glas Javnosti”.

Imao je, kaže, tačan podatak i mogao je reagirati, da zove Vojislava Koštunicu. Razgovaraju, a Koštunica ga pita, “pa šta mi tu možemo uraditi?”

Kažem, možemo, ako vi naredite, da prisilimo da se helikopter spusti. Ako neće da se spusti, možemo i da ga srušimo. On je rekao – dobro, javit ću se. I nije se javio. I taj helikopter je odletio…

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana