Ratni zločini prioritet Euleksa

“Kako sada stvari stoje, pravosudni sistem na Kosovu nije u stanju da na adekvatan način rješava nasleđe nekažnjivosti za ratne zločine,” smatra AI.

U obimnom izvještaju pod nazivom “Vreme je da Euleks da prioritet ratnim zločinima”, AI, polazeći od svojih preporuka iz 2008. godine, analizira ono što je do sada učinjeno i daje niz novih preporuka.

Napominjući da će u naredne dvije godine Euleks biti reorganizovan i smanjen i da će povući osoblje iz policije i carine, što će misiji omogućiti da se usredsrijedi na pravosudni sistem, AI ukazuje da je to idealna prilika da se “ojačaju međunarodne komponente pravosudnog sektora i obezbjede potrebna sredstva i osoblje neophodno za rješavanje pitanja nekažnjivosti”.

Prema ovoj organizaciji, nekažnjivost postoji na obije strane – za zločine protiv kosovskih Albanaca odgovarao je samo mali broj pripadnika srpskih vojnih i paravojnih snaga, “ali za zločine protiv kosovskih Srba, Roma i drugih manjina odgovaralo je još manje pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova”.

“Gotovo 13 godina od okončanja sukoba, na Kosovu preovlađuje kultura nekažnjivosti koju ohrabruju članovi vlade. Stalno prisustvo međunarodnih istražitelja, tužilaca i sudija, naročito u slučajevima koji se tiču istaknutih optuženika ili optuzenih članova vlade, od ključnog je značaja za razbijanje takve prakse, ali broj pripadnika Euleksa posvećenih istrazi i procesuiranju ovih zločina je neadekvatan,” ukazuje AI.

Brojni slučajevi nestalih i otetih su još neistraženi, istrage o slučajevima seksualnog naselja su tek počele, dodaje se u izvještaju.

Poseban problem, kako se ističe, predstavlja zaštita svedoka, prije, tokom i posle postupka u procesuiranju ratnih zločina, koja je “žalosno neadekvatna”. “Bez dovoljno sredstava i u odsustvu pomoći od članica EU u pružanju dugoročne zastite, samo mali broj potencijalnih svedoka ima dovoljno povjerenja da će biti zaštićen”, upozorio je AI.

Euleks je, kako se navodi, “učinio izvjestan napredak” u nastojanju da vladi Kosova i njenim institucijama pomogne u izgradnji nezavisnog i nepristrasnog sudskog sistema, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Kosovska policija je tek na početku obuke za istraživanje zločina, a u kancelariji specijalnog tužioca Kosova počela su da rade samo dva tužioca.

Imajući sve to u vidu, AI je pozvala članice EU i druge aktere da prilikom razmatranja Euleksovog mandata za period 2012-2014. obezbjede da istraga i procesiuranje zločina protiv čovječnosti bude postavljena kao prioritet, što, kako ukazuje, podrazumeva povećanje broja međunarodnih pripadnika policije, tužilaca i sudija koji rade na rješavanju ratnih zločina, zadržavanje međunarodnog osoblja u Odeljenju za sudsku medicinu, dok se ne obuči lokalno osoblje, i uklanjanje prepreka za efikasne istrage i suđenja.

Napori Euleksa u narednom mandatau treba da uključe i istragu i procesuiranje slučcajeva posleratnih otmica Srba i drugih manjina, istragu i procesurianjue slučajeva silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja u vrijeme rata i uklanjanje prepreka za sprovođenje efikasnih istraga i suđenja, istakao je AI.

U cilju rješavanja pitanja ratnih zločina, neophodno je uspostaviti efikasni međunarodni program zaštite svjedoka, što podrazumijeva podršku članica EU u obezbjeđivanju dugoročne zaštite glavnih svjedoka u slučajevima ratnih zločina, istaknuto je u preporukama.

Euleks treba da preduzme mjere kako bi obezbjedio dugoročnu održivost pravosudnog sistema na Kosovu, zaključio je Amnesti internešenel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.