RAZBIJA PREDRASUDE: Upoznajte šeiku Mozah, jednu od najprogresivnijih žena arapskog svijeta

Mozah je rado viđena gošća u mnogim europskim zemljama pa ju je tako primila i kraljica Elizabetha II, pa Brigitte Macron, prva dama Francuske, kao i mnoge druge okrunjene glave.

Šeika Mozah bint Nasser supruga je šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, bivšeg emira države Katar. Smatraju je jednom od najglamuroznijih žena svijeta, jer umjesto tradicionalne odjeće i skrivanja lica, ona nosi dizajnerske živopisne haljine i turbane. Poznata je ne samo kao supruga bivšeg čelnog čovjeka naftom bogate bliskoistočne zemlje nego i kao jedna od onih koje razbijaju predrasude o podređenoj ulozi žena u arapskom društvu.

Rođena je 15. januara 1959. godine, kći je Nassera bin Abdullaha Al-Misneda, koji je godinama bio u zatvoru zbog svog aktivizma. Od oca je, vjerovatno, naučila boriti se za napredne ideje zbog kojih je cijela porodica morala otići u izgnanstvo u Kuvajt kad je Mozah bilo samo pet godina. Vratili su se u domovinu 1977., kad je Mozah postala punoljetna. Ubrzo se udala za  Hamada bin Kalifa Al Thanija, ali je u braku diplomirala sociologiju na katarskom univerzitetu i 2003. godine za svoj predani rad dobila i počasni doktorat na Univerzitetu Virginia. Svoje akademsko obrazovanje usmjerila je u borbu za obrazovanje djece u najsiromašnijim državama svijeta. Iznenađuje svojim smjelim stavovima i odjećom u kojoj kombinira tradicionalni i savremeni stil.

alt

– Nikab je dio tradicionalne odjeće u muslimanskim zemljama i mislim da ima i drugih odjevnih predmeta koji ga mogu zamijeniti – govori Mozah, koja je na čelu Fonda koju je pokrenula i prikupila 7,9 milijardi dolara pa je dio utrošen za izgradnju najsavremenije bolnice u Kataru za žene i djecu.

– Moj san je vidjeti regiju Bliskog istoka u kojoj svi imaju pristup jedinstvenoj i bogatoj tradiciji učenja, koja ima tako snažno mjesto u našoj arapskoj i islamskoj baštini. Dati priliku svakom djetetu da se obrazuje, to je dar koji će im otvoriti mogućnosti da transformiraju svoje živote i postanu jednog dana mislioci, vođe, inovatori, umjetnici.

Mediji nas stalno žele prikazati kao razmetne šeike i kraljeve koji se razbacuju novcem. Da, mi smo blagoslovljeni bogatstvom, ali znamo kako se s tim nositi – kaže Mozah, koja je i u Kataru pokrenula razne obrazovne i socijalne reforme te međunarodne projekte.

Problem je i što susjedne arapske zemlje ne vole pretjerano Katar. Ipak, Mozah je rado viđena gošća u mnogim evropskim zemljama, pa ju je tako primila i kraljica Elizabetha II, pa Brigitte Macron, prva dama Francuske, kao i mnoge druge okrunjene glave.

Mozah je u domovini pokrenula i “Qatar Luxury Group” u okviru katarske fondacije i lokalni brend “Qela”, za koji rade katarski mladi modni dizajneri koji su upravo završili školovanje.

alt

– Volim iz hobija crtati odjeću, a ponekad s dizajnerima sudjelujem u izradi svoje odjeće. To je moj najdraži mentalni odmor. Kad sam iscrpljena od putovanja i pregovora, odlazim u svoju garderobu, zagledam u ormare i pokušavam staro pretvoriti u novo. Nemam stilistu, jer mislim da nema te osobe koja bi razumjela šta želim. Zato kažem da, umjesto omiljenog dizajnera, imam svoj omiljeni stil. A važno je da poštuje tradiciju i da je istovremeno moderan i funkcionalan – kaže elegantna šeika.

Kad su je novinari pitali koje cipele voli nositi, jednostavno je izula cipelu i pokazala unutrašnju etiketu:

– To je Gianvito Rossi. Vrlo su jednostavne, praktične, izrađene samo za mene – objasnila je Mozah.

No, umjesto da govori o modi, vratila se na svoju misiju koju predano obavlja već decenijama.

– Za arapski jezik kažu da je staromodan i statičan, ali on nije neovisan o onome što mislimo i radimo. Mi smo odgovorni za njegovu stagnaciju. Naša je dužnost da mu vratimo slavu kako bi se vratio onome što je ovaj jezik bio prije nekoliko stoljeća – jezik nauke, književnosti, jezik izgradnje mostova prema drugim civilizacijama, koje je poticao na još veća kulturna i naučna  postignuća. Zalažem se i da se svaka djevojčica u Kataru školuje i da ima jednake mogućnosti kao i dječaci.

alt

alt

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana