Razbijena kriminalna grupa koja je građanima ukrala 70.000 eura

Do sada je utvrđeno da su u tom periodu članovi kriminalne grupe u 20 navrata na bankomatima tri makedonske banke postavili uređaje za snimanje podataka sa platnih kartica.

Članovi grupe uspjeli su da pribave podatke sa ukupno 1.111 platnih kartica u vlasništvu makedonskih državljana i da izvrše ukupno 238 ilegalnih transkacija, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od četiri miliona denera, odnosno oko 70.000 eura.

Makedonska policija je utvrdila da su prikupljeni podaci sa računa građana nošeni u Bugarsku, gde je nepoznati bugarski državljanin izrađivao lažne platne kartice. Za uslugu je naplaćivao 50 posto podignutog iznosa novca ili je zadržavao polovinu ilegalno obezbijeđenih podataka.

Osim ilegalnih transakcija na bankomatima makedonskih banaka, utvrđeno je i da su skenirani podaci sa platnih kartica upotrijebljeni i na području Tajlanda i Ugande.

Klupko je počelo da se odmotava kada su uhapšena tri člana u pokušaju da postave uređaj za snimanje podataka sa platnih kartica na jednom bankomatu u Prilepu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.