Razmjena vatre kod Gaze

Kasno sinoć izraelski avion bombardirao je poljoprivredno zemljište pored grada Gaze i nenastanjeno područje na jugu kraj Kan Junisa, ali nije bilo ozlijeđenih, rekli su palestinski sigurnosni dužnosnici. Izraelska vojska priopćila je da je to odgovor na ispaljivanje rakete na grad Berševu.

Palestinski ekstremisti ispalili su jutros raketu na jug Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je sinoć sukob u Gazi povezao sa napetošću u odnosima s Iranom zbog razvoja nuklearnog programa. On je otpužio izraelsku oporbu za potporu povlačenju vojske i židovskih naseljenika sa te palestinske teritorije 2005. godine.

“Oni su doveli Iran u Gazu, a mi ćemo ga odvesti”, rekao je Netanyahu, upitavši otkud su došle rakete i novac u to područje i odgovorio: Iz Irana “, zemlje za koju je rekao da gradi infrastrukturu i izdaje naredbe. Također je upozorio da će primirje biti kratkog vijeka ako se raketiranje nastavi.

Škole u Bersi i drugim južnim gradovima, koje su u srijedu bile otvorene, ponovno zatvorene iz predostrožnosti.

U utorak, pošto je objavljen prekid vatre, policija je rekla da je osam raketa i mina ispaljeno na Izrael. Rano u srijedu izvedena su dva izraelska zračna napada u odgovoru na raketnu vatru, a gađana su dva cilja na sjeveru pojasa Gaze. Palestinski izvori su potvrdili jedan udar, prenio je AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.