Recep Tayyip Erdogan: Polomiću ruke svakome ko vlast u Turskoj optuži za korupciju!

“Svako će znati svoje mesto. Ko god se bude usudio da narušava sistem, podbada ili podmeće u ovoj zemlji, moraćemo da mu polomimo ruke”, rekao je Erdogan svojim pristalicama iz Partije pravde i razvoja (AKP), u pokrajini Giresun na Crnom moru, prenosi AFP.

Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela prije sedam dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliskima Erdoganovoj vladi i smijenile oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Erdogan je istragu nazvao “prljavom kampanjom” protiv njegove vlasti i doveo je u vezu sa antivladinim protestima održanim ljetos.

Juče je do suđenja oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbank.

Razvoj događaja u Turskoj razotkrio je duboki razdor između Erdogana i njegovog bivšeg saveznika Fetulaha Gulena, islamskog sveštenika koji se nalazi u SAD, a ima veliki uticaj na tursku policiju i sudstvo.

Erdoganova pozicija nije direktno ugrožena, ali bi spor između njegove Partije pravde i razvoja i Gulenovog pokreta Hizmet mogao da doprinese rezultatu lokalnih izbora u martu.

Erdogan je još jednom optužio “međunarodne zavjerenike” i “prljave saveze” da pokušavaju da stvore haos u zemlji.
Presjednički izbori u Turskoj biće održani u avgustu 2014, a parlamentarni u 2015. godine.

Povodom lokalnih izbora, 30. marta, Erdogan je rekao: “Nacija će pobijediti 30. marta. Pobijediće demokratija. Bićemo sve jači dok god ostanemo ujedinjeni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.