Recipročne mjere sa Srbijom

Novom odlukom kosovska vlada treba da svaka tri mjeseca izvještava Skupštinu o sprovođenju mjera reciprociteta u odnosima s Beogradom.

“Novom odlukom Skupština Kosova pozdravlja sve postignute sporazume Vlade Kosova i Srbije i podržava njihovo sprovođenje, te se nalaže Vladi da uspostavi recipročne mjere sa Srbijom i da izvještava Skupštinu svaka tri mjeseca o toku dijaloga i reciprociteta”, izjavio je Adem Grabovci, šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, čiji je lider predsjednik vlade Hašim Tači.

Za novi prijedlog glasalo je 50 poslanika, 41 je bio protiv i jedan uzdržan.

Grabovci je ocijenio da ovaj prijedlog otvara put Kosovu ka evropskim integracijama.Poslanik “Samoopredjeljenja” Visar Imeri tokom rasprave u Skupštini izjavio je da nesprijemnost Vlade da sprovede raniju odluku nanosi veliku štetu Kosovu.

“Samoopredjeljenje” je 14. januara blokiralo granične prelaze Bijela zemlja i Merdare u pokušaju da spriječi dotok robe iz centralne Srbije. Taj pokret optužuje Vladu da ne sprovodi prethodno usvojen prijedlog o sprovođenju mjera reciprociteta u političkim, trgovinskim i ekonomskim odnosima s Beogradom.

Predstavnici “Samoopredeljenja” poručili su da će organizovati nove proteste, kad god smatraju da je interes Kosova ugrožen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.