Reisu-l-ulema neće “žrtvovati” Muftiju

Cerić je na komemorativnoj svečanosti u prijepoljskom Domu kulture povodom obilježavanja 19 godina od otmice 19 Bošnjaka i i jednog Hrvata u željezničkoj stanici Štrpci, rekao da ga je jedan novinar Bošnjak nedavno pitao da li je spreman da “žrtvuje muftiju Zukorlića” kad već Beograd od njega to, navodno, traži.

“Rekao sam da ne prihvatam pitanje… ne prihvatam riječ žrtvovati”, naveo je Cerić i dodao da je novinaru rekao da razumije zašto ga to pita… “, naveo je on. Prema njegovim riječima, kod Bošnjaka je postala praksa da, kada je neko hrabar i uspješan treba da bude žrtvovan zarad nekog slabog i licemjernog i to “uz podršku i nezainteresovanost dobrih, finih i naivnih Bošnjaka”.

“Njima (Beogradu) smeta ahmedija (imamska kapa) koja s ponosom i hrabrošću govori istinu o svom narodu, a ne smeta im ahmedija koju oni naprave, a koja blati i sramoti bošnjački narod”, rekao je Cerić, često prekidan aplauzima.

On je pozvao imame koji su 2007. godine napustili mešihat Islamske zajednice u Srbiji, a koje predvodi reis ul ulema Islamkse zajednice Srbije Adem Zilkić, da se vrate na, kako je rekao, pravi put i odustanu od puta “izdaje i propasti”.

Cerić je, takođe, rekao da su Bošnjaci spremni da dijele sve, pa i državu sa drugima, ali da ne žele diskriminaciju i nepravdu.
“Mi Bošnjaci možemo dugo da trpimo i imamo jako puno strpljenja, ali kada nam se to strpljenje potroši onda postajemo drugačiji. Zato želim da uputim poruku Beogradu, Zagrebu, Briselu, Vašintonu, Ankari i Teheranu: mi još uvijek govorimo o tome da hoćemo da zajedno živimo sa drugima uprkos genocidu, ali onog dana kada kažemo da ni mi više nećemo sa vama … zapitajte se šta će tada biti na Balkanu”, poručio je Cerić.

Izvor: sandzakpress.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.