Reisu-l-ulemi ef. Ceriću Dučijeva nagrada za mir

U svom uvodnom govoru predsjednik Dučijeve fondacije Paolo Duči (Ducci) naglasio je da je Dučijeva nagrada za mir ustanovljena 2006. godine u namjeri da se oda dužno poštovanje osobama koje značajno pridonose razumijevanju među narodima i kulturama.

Nagrada se sastoji od bronzane skulpture u obliku Dučijevog tornja.

U obrazloženju Naučnog odbora za dodjelu Dučijeve nagrade za mir reisu-l-ulemi dr. Ceriću, između ostalog, se kaže:

– Uzimajući u obzir Vaš značajni i senzibilni angažman u promociji dijaloga i miroljubivog djelovanja među vjerama i kulturama, Naučni odbor Dučijeve fondacije je odlučio da Vam dodijeli Dučijevu nagradu za mir za 2012. godinu (In consideration of Your relevant and sensible engagement in promoting the dialogue and the distension between religions and cultures, the Scientific Committee of the Ducci Foundation has deliberated to assign to You the Ducci Foundation Peace Prize 2012).

Ukazujući da je ova godina 520. godišnjica (492-2012) od dolaska sefardskih Jevreja u Sarajevo zbog progona iz Andaluzije (Španije), gdje su našli utočište zajedno sa svojom Haggadom, sad širom svijeta poznatom kao “Sarajevska Haggada”, reisu-l-ulema Cerić je kazao da je na poseban način počašćen što Dučijevu nagradu za mir u Rimu dijeli sa sefardskim Jevrejom iz Maroka Andrejom Azulajem (André Azoulay).

“Susret Jevreja i Bošnjaka u Rimu na petstodvadesetu godišnjicu od bosansko-jevrejskog povijesnog prijateljstva daje posebno značenje i značaj ovoj nagradi za mir koju večeras primamo od Dučijeve fondacije. Zbog toga vam dugujem posebnu zahvalnost, gospodine Duči, kao i za izbor predsjednika “Comunità di Sant’Egidio” Marka Impagliaca (Marc Impagliazzo), kojem će Sarajevo u septembru ove godine otvoriti svoja vrata za međunarodni susret mira”, rekao je reisu-l-ulema Cerić u svom govoru povodom primanja Dučijeve nagrade u Rimu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.