Riješen višegodišnji spor između Hrvatske i Slovenije

Pusić i Kajzer jutros parafirali Memorandum kojim se rješava međudržavni spor u vezi sa Ljubljanskom bankom i ratifikacijom Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i državni tajnik u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Slovenije Tone Kajzer jutros su parafirali Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije kojim se rješava višegodišnji spor između dviju država u vezi sa Ljubljanskom bankom.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da je prije današnje sjednice Vlade, vijest o dogovoru objavila ministrica Pusić, a dokument je objavila Vlada RH na svojim internetskim stranicama.

Hrvatski premijer Milanović danas je rekao da se sa slovenskim kolegama dogovorio da “priču konačno privedu kraju” i da je „sve to skupa trajalo je malo predugo“. Milanović je najavio da će u ponedjeljak, u Mokricama, sa slovenskim kolegom potpisati Memorandum koji će stupiti na snagu nakon što dvije države izvijeste jedna drugu da su izvršile svoj dio dogovorenih postupaka.

U Memorandumu se navodi da su “Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Slovenije suglasne da se rješenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanjima sukcesije”.

Nastavit će se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu ugovora o sukcesiji. Hrvatska vlada osigurat će da se svi sudski postupci koje su pokrenule dvije hrvatske banke (ZaBa i PBZ) u svezi s prenesenom deviznom štednjom stave u mirovanje. Slovenska vlada osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

Hrvatska vlada će, prema odredbama Memoranduma, osigurati da se, s obzirom na rješavanje pitanja Ljubljanske banke, ne pokreću nikakvi novi sudski ili drugi postupci u odnosu na pitanje prenesene devizne štednje. Vlada Republike Slovenije obvezuje se odmah u Državnom zboru pokrenuti postupak za ratifikaciju ugovora o pristupanju Republike Hrvatske EU s ciljem da se postupak ratifikacije dovrši čim prije nakon potpisivanja ovoga memoranduma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.