Rijetka alergija: Mlada majka rizikuje smrt ukoliko pojede krušku

Charlotte Jefferson (25), iz engleskog grada Hull, pati od rijetke alergije na salicilate iz hrane, posebno voća i povrća. Ukoliko jede određenu hranu ona dobije nepodnošljivi svrab, kašlje krv i pada u delirijum. Charlotte, čak, rizikuje smrt ukoliko pojede krušku ili paradajz.

Salicilati se prirodno pojavljuju u biljkama (voću i povrću), a osobe koje imaju smanjenu toleranciju mogu reagovati na vrlo male količine. Simptomi variraju, a najčešće uključuju poteškoće u disanju, curenje nosa, glavobolju, promjene u boji kože, svrab i crvenilo kože, bolovi u želucu i oticanje ruku, nogu i lica. U vrlo teškim slučajevima, osjetljivost na salicilate može dovesti do anafilaktičkog šoka.

Doktore ohrabruje činjenica da Charlotte, ipak, može da pojede pet vrsta voća ili povrća dnevno, ali ova mlada majka trogodišnjeg Warrena mora da bude nevjerovatno pažljiva u odabiru, jer pogrešan izbor može da je ubije.

Charlotte je bila nekoliko puta hospitalizovana nakon što je pojela paradajz ili krušku. Kada je pojela krušku hitno je prebačena u bolnicu zbog svraba i iskašljavanja krvi. Nakon ručka začinjenog sa određenim začinima zatvorilo joj se grlo i nije mogla da diše. Nakon što je pojela paradajz, dobila je prvo nesnosnu glavobolju, a zatim je postala dezorijentisana i pala u delirijum.

– Mnogo puta sam hospitalizovana zbog kruške ili nekog začina. Prošlo je dosta vremena dok su ljekari uspostavili dijagnozu, ali sada napokon znam na čemu sam-  kaže Charlotte.

Charlotte ima dugu listu hrane koju mora da izbjegava. To su školjke, konzervisana i dimnjena mesa, svo voće osim banana, brokoli, biljna ulja, jogurt, džem, voćni sokovi, gazirana pića, sosovi poput kečapa, većina bilja i začina, keks, slatkiši i pudding.

Ona uvijek sa sobom nosi injekciju adrenalina ukoliko joj je potreban medicinski tretman.
Prije nego što je otkriveno od čega boluje, Charlotte je često jela nedozvoljenu hranu i često posjećivala bolnice.

– Sve je počelo još kada sam bila beba, a moja majka je govorila da sam i tada reagovala na povrće. Ni mlijeko nisam svako prihvatala- kaže Charlotte.

Sa njenim zdravljem je sve bilo u redu do 15. rođendana kada su počele užasne glavobolje i česte infekcije.

– Sada, kada idema u restoran sa prijateljima, moram da popričam sa kuharima o hrani koju spremaju i na koji način to rade. Mnoge stvari su loše za mene, pa često u restoranu jedem ovsene pahuljice, jer je to najbrža i najbezbjednija hrana koju mogu da mi naprave. Često izlazim sa Warrenom na ručak, a on me pita ”Mama zašto stalno doručkuješ”, priča Charlotte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.