Ruske vlasti pušačima zadale posljednji udarac

U Rusiji navijači više neće moći da zapale cigaretu na bilo kojoj utakmici, filmski junaci morat će da izbace cigarete iz glumačkih rola, osim ako autor ne dokaže da je to potrebno kao umjetnički izraz, a pušači će moći da se druže samo na specijanim, ograđenim mjestima.

Nakon što su skoro prognani iz EU, pušači se susreću sa novim nevoljama, ovoga puta u Rusiji – uskoro će svi koji konzumiraju duhan to morati da rade na posebnim lokacijama, koje su najmanje 15 metara odmaknute od najbliže infastrukrure.

Skoro jednoglasno parlamentarci su usvojili nacrt zakona ruske vlade o zaštiti zdravlja stanovništva od dejstva okolnog duvanskog dima i posljedica upotrebe duvana.

Pošto  nacrt zakona podrži Savjet Federacije, potpiše ga predsjednik i on stupi na snagu, biće zabranjene prostorije za pušenje u državnim i javnim ustanovama, u dječijim, medicinskim, sportskim i religioznim ustanovama.

Od 1. jula naredne godine “nestaće” prostorije za pušenje na željezničkim stanicama i aerodromima. Pri tome će biti uređena specijalna mjesta za pušenje.

Postoji i mogućnost da prognani pušači dobiju svoje prostorije u pogonima i u kancelarijama, ali ta mjesta bi trebalo da budu snabdjevena odgovarajućom opremom za ventilaciju.

Potpuna zabrana u kafeima i restoranima biće uvedena od 1. jula naredne godine.

Ruski zakon protiv pušenja biće strog, ali je izbalansiran i ne razlikuje se od sličnih zakona usvojenih u mnogim zemljama. Praktično, u svim državama pušenje na javnim mestima je zabranjeno, a za kršenje zakona predviđene su velike kazne.

U evropskim zakonodavstvima postoje i mnogo stroža ograničenja.

Recimo, u Norveškoj je zabranjeno stavljanje cigareta u izloge. U Australiji cigarete se prodaju u jednakim pakovanjima tamne maslinaste boje sa strašnim slikama razaranja organizma koje izaziva pušenje.

I u Rusiji će se od maja na kutijama pojaviti slike koje predstavljaju posljedice najstrašnijih bolesti izazvanih pušenjem: raka pluća, paradontoze i drugih.

Zanimljivo je što će se pooštravanje zakonodavstva protiv pušenja ticati svega što navodi makar na pomisao o pušenju. Na primjer, žvaka i bombona u formi cigareta.

Takođe, pod zabranu su potpale elektronske cigarete. Prema dokumentu, i jedno i drugo će nestati iz prodaje.

Parlamentrci su potpuno zabranili reklamu duvana u svim medijima, uključujući Internet. Nacrt zakona zabranjuje da se na ekranima uopšte prikazuje pušenje.

Ako autor novog filma ipak hoće da uključi u film neformalni razgovor u pušionici, moraće da dokaže da je to sastavni dio umjetničke zamisli – navode mediji.

Za kršenje zakona protiv pušenja i pušenje na mjestima koja nisu predviđena za tako nešto slijede kazne do tri hiljade rubalja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.