Šamar iz Britanije Davida Camerona: Blokiraću Srbiji pristup u EU!

– Suzbijte migraciju ili ćemo blokirati ulazak Srbije i Albanije u EU – bio je kategoričan Kameron.

Jače kontrole

On je rekao da će se Velika Britanija založiti za uvođenje oštrijih pristupnih kriterijuma za eventualne nove članice EU kako bi se ograničio pristup građana tih država na tržištu rada u evropskom bloku.

Kameron je zaprijetio da će upotrijebiti veto da blokira ulazak bilo koje države u EU ukoliko te zemlje ne uvedu strožu kontrolu svojih građana koji putuju u Britaniju i najavio je niz mjera kojima će imigrantima ukinuti dobijanje socijalne pomoći po dolasku u tu zemlju. On je na samitu u Briselu, gdje su vlade članica EU potvrdile planove o početku pregovora sa Srbijom, izjavio da prijemom novih zemalja ne bi trebalo dozvoliti da dođe do „velikog kretanja stanovništva“.

– Moramo izvući pouke iz istorije. Proširenje je postiglo uspjeh. Tranzicione kontrole, takođe. Moramo otići korak dalje i uvesti mnogo robusnije tranzicione kontrole – naglasio je Kameron.

Britanski analitičari ukazuju da Kameronova Konzervativna stranka gubi podršku pred izbore zakazane za 2015, kao i da većina Britanaca ne želi da se tržište rada dalje otvara za imigrante.

Nefer odnos

Politički analitičar Predrag Simić potvrđuje da Srbija može da očekuje težak proces pregovora u vezi sa ulaskom u EU, uz velike probleme zbog rješavanja problema s lažnim azilantima.

– U Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj, prije svega, emigracija postaje mnogo veća tema nego što mi mislimo. Samo u Danskoj dolazak pedesetak azilanata izazvao je veliku pometnju – kaže Simić. To se, kako kaže, u našoj javnosti smatra nefer odnosom, jer se od Srbije očekuje da bude tampon zona za dolazak azilanata iz Afrike i Azije.

– Mnogi to ovde vide kao politiku dvostrukih standarda – kaže Simić i ocijenjuje da se kretanje lažnih azilata teško može spriječiti sve dok traje kriza.

S druge strane, Branko Ružić ministar zadužen za evropske integracije, kaže da Srbiji ni na koji način nije ugrožen put ka EU, već da je Kameronova izjava više data zbog unutrašnjih političkih razloga.

– Tačno je da se afirmiše regulativa za suspendovanje azilanata. Ali Srbija je svela broj azilanata na minimum, osim u Njemačkoj, gdje to nije isključivo njena odgovornost pošto je tamo azilantima omogućen stan, hrana i 800 eura mesečno – kaže Ružić i ističe da „zvanični London podržava evropski put Srbije“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.