Samoopredjeljenje ne odustaje od protesta uprkos odluci Skupštine

Samoopredjeljenje je na vanrednoj sjednici predsjedništva te partije, nakon rasprave u Skupštini Kosova, donijelo odluku da održi proteste u nedelju na prelazima Merdare i Bijela zemlja.

Na zahtijev Parlamentarne grupe Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, Skupština Kosova usvojila je novi prijedlog o reciprocitetu i tako poništila prethodnu usvojenu odluku o ovom pitanju Pokreta Samoopredjeljenje.

Adem Grabovci, šef parlamentarne grupe DPK-a izjavio je da usvojenom odlukom Skupština Kosova pozdravlja sve postignute sporazume između Vlade Kosova i Srbije i podržava njihovo sprovođenje, te se nalaže Vladi da uspostavi recipročne mjere sa Srbijom i da izvještava Skupštinu svaka tri mjeseca o toku dijaloga i reciprociteta.

Grabovci je ocijenio da ovaj prijedlog otvara perspektivni put zemlji.

Izglasavanjem nove odluke poništava se prethodna pokreta Samoopredjeljenje o reciprocitetu sa Srbijom.

Ovaj pokret je 14. januara protestvovao i pokušao da blokira protok robe iz Srbije na Kosovo, optužujući Vladu da ne sprovodi prethodno usvojen prijedlog.

Poslanik iz redova ovog pokreta Visar Ymeri tokom rasprave u Skupštini izjavio je da nesprijemnost Vlade Kosova da sprovede raniju odluku nanosi veliku štetu Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.