Samoopredjeljenje: Nećemo koaliciju Thaçija i Dačića

Sa protesta u Prištini, koji je organizovao pokret Samoopredjeljenje, pružena je podrška Albancima na jugu Srbije a vladi u Prištini poslata je poruka da, kako je rečeno,  ne ulazi u koaliciju sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

Nekoliko hiljada Albanaca protestvovalo je u Prištini u znak podrške svojim sunarodnicima na jugu Srbije.

Okupljeni su prošetali glavnim prištinskim ulicama nakon čega su se zadržali ispred zgrade Narodnog pozorišta gdje im se obratio organizator protesta, lider pojreta Samoopredjeljenje Albin Kurti.

„Nečasni Hashim Thaçi kritikovao je Albance što su branili spomenik borcima oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Niko nije imao pravo da demilitarizuje ovu vojsku u Preševskoj dolini. Mi smo zato protiv kolaicije Thaçija i Dačića,“kazao je vođa Samoopredjeljenja Aljbin Kurti.

Na skupu su se mogle vidjeti parole „Pravda za sjever“ “Preševska dolina je naša”, “Thaçija dajemo, dolinu ne dajemo”.

Demostranti su nosili parole i transparente podrške Oslobodilačkoj vojsci Kosova kao i nacionalne zastave Republike Albanije.

U vreme održavanja protesta jake policijske snage obezbjeđivale su zgradu Vlade Kosova koja se nalazi u neposrednoj blizini od mjesta okupljanja pripadnika Samoopredjeljenja.

Incidenata nije bilo a okupljeni demonstranti razišli su se oko 16 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.