SAOBRAĆAJNO PRAVILO POSVAĐALO INTERNET: Ako ovo ne znate, vratite vozačku dozvolu – KO IMA PREDNOST?

Nakon što je fotografija raskrsnice objavljena na Fejsbuk stranici, potegla se rasprava od nekoliko stotina komentara.

Na društvenoj mreži Fejsbuk u grupi „Prometne zgode i nezgode“ povela se rasprava oko jednog osnovnog saobraćajnog pravila. Mišljenja među članovima te grupe bila su toliko podjeljena, a da stvar bude gora, postoje razlike u tumačenju sudskog vještaka, i instruktora u autoškoli.

Pitanje je ko ima prednost?

Nakon što je fotografija objavljena na Fejsbuk stranici, potegla se rasprava od nekoliko stotina komentara.

Mnogi su tvrdili da bijeli automobil ima prednost iako skreće. – Bijeli ima prednost, vidi se iz aviona. Nit vozim, nit imam vozačku, ali kao suvozač učiš – smatraju jedni, dok drugi odgovaraju sasvim suprotno.

– Majko mila, s obzirom na ove odgovore ovde ja se čudim da me u ovih par godina koliko vozim samo jednom neko napucao autom. Oni koji misle da je STOP ‘jači’, nek bolje predaju odmah vozačku!

STOP ima jednaku težinu kao i znak za sporednu ulice. Taj na STOP mora stati, a mora i ovaj bijeli jer crveni ima prednost! Prestrašno šta se ovdje piše. Nadam se da će svi koji kažu bijeli kad-tad ostati bez vozačke – poručuju drugi.

Najzanimljiviji su bili oni neutralni, posmatrači, koji su pomalo kroz šalu, a pomalo i u strahu prokomentarisali: – Čudi me da nema i više saobraćajki – pisalo je u grupi.

Šta kaže struka?

Da stvar bude gora, i ona je podjeljena. Sudski vještaci tvrde jedno, autoškole drugo.

Hrvatski portal 24.sata pozvao je stručnjaka Gorana Husineca, koji je rekao sljedeće:

– Naravno da bijeli ima prednost. Crveni ima znak STOP i on mora stajati na znaku STOP. Međutim, i jedan i drugi vozač moraju paziti jedan na drugoga da ne bi došlo do zabune. Automobil koji ima znak STOP uvijek mora propustiti sve ostale automobile u raskrsnici.

Dakle ako je bijeli auto u raskirsnici i skreće lijevo, crveni ga mora propustiti. Pravilo sa zadržavanjem smjera kretanja u ovom slučaju ne vrijedi – istakao je Husinec.

Sa druge strane iz autoškola, kroz svoje pravilnike kojima obučavaju svoje učenike stoji sljedeće.

– Mislite da bijeli auto ima prvenstvo prolaza jer crveni ima znak STOP? Vozilo crvene boje mora stati, ali samo da bi propustilo vozila koja dolaze sa puta sa prvenstvom prolaza, ali ne i bijeli automobil – stoji u tutorijalima autoškole

preuzeto

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.