Sedam načina kako brže da ostanete u drugom stanju!

Želite da zatrudnite baš sada. Naravno, hoćete da riješite ovaj zadatak kao što ste do sada sve radne zadatke i kućne obaveze ili bilo šta što se nalazilo na vašoj listi obaveza. Sada kada ste spremni da osnujete porodicu, čekanje vam vjerovatno nije opcija.

Međutim, realnost obično nije na našoj strani. Ovo je možda prvi put kada žena nema kontrolu nad situacijom i to zna da obeshrabri. Ipak, postoje neke stvari koje možete uraditi ili ne da biste povećali vaše šanse da zatrudnite.

1. Obavite ginekološke preglede.

Prije nego što zvanično krenete u “pravljenje” bebe, idite kod ginekologa. Posavjetujte se sa ginekologom u vezi sa prenatalnim vitaminima koji sadrže folnu kiselinu, a koja će smanjiti rizik od oštećenja kičmene moždine. Uzimajte vitamine prije trudnoće. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, trebali biste ih ili izlječiti ili ih držati pod kontrolom kako biste imali normalnu trudnoću.

2. Upoznajte svoj mjesečni ciklus.

Ključna stvar je seksualna edukacija. Žene bi trebale da potpuno razumiju mjesečni ciklus i da spoznaju ponašanje njihovog organizma kako bi lakše ostale trudne. Ovulacija je najbolje vrijeme da ostanete trudni. Svjest o simptomima ovulacije koji uključuju promjene u cervikalnoj sluzi (iscjedak je vodenkast i sluzav), može vam mnogo pomoći. Drugi znaci ovulacije uključuju jednostrani blagi bol u predjelu stomaka. Tada je znak da se bacite na seks. Predviđanje ovulacije takođe može biti od koristi da se pretpostavi najbolje vrijeme za začeće.

Prvi dan vaše menstruacije je početak i računa se kao prvi dan. Žene kojima ciklus dolazi na 28. dan ovuliraju 14. dana od prvog dana ciklusa, ali mnoge žene imaju kraće i duže cikluse, pa vam proširivanje mreže datuma može biti od koristi.

Korišćenje kontraceptivnih pilula može pomutiti računanje. Mnoge žene provode polovinu svog života trudeći se da ne ostanu trudne koristeći kontraceptivne pilule ili neke druge kontraceptivne metode. Ali, da li je u redu da odmah nakon prestanka korišćenja pilula pokušavate da ostanete trudni?

Nekada se mislilo da je potrebno sačekati sa pokušavanjem da zatrudnite neko određeno vrijeme poslije prestanka sa kontraceptivnim pilulama, ali sada to više nije tako. Možete početi sa začećem odmah nakon što prestanete unositi pilule. Jedini problem, u ovom slučaju, može biti to što će vam pilule poremetiti vremenski period između ciklusa pa će biti teže računati kada nastupa ovulacija. Zbog toga mnoge žene više vole da naprave pauzu sa uzimanjem pilula da bi mogle lakše i sigurnije pratiti ovulaciju.

3. Ne brinite o najboljem položaju za začeće.

Možete naići na pregršt mitova u vezi sa tim koji je najbolji položaj u seksu da biste lakše zatrudnili. Ali, to su samo mitovi. Ne postoji naučni dokaz koji kaže da je misionarski položaj bolji od položaja kada je žena od gore u procesu pravljenja bebe. Izuzetno rijetko, ženski grlić materice je u neobičnom položaju gdje određeni položaji mogu napraviti značajnu promjenu.

Određeni položaji koji prkose gravitaciji, kao što su sjedenje ili stajanje, mogu obeshrabriti spermatozoide da se popnu gore tokom spolnog odnosa. To je stvar gravitacije i ako želite da zatrudnite ne želite sigurno da sve seme izađe prije nego što su sprematozoidi obavili svoj posao. Ipak, vođenje ljubavi u misionarskom položaju, kada je čovjek na ženi, može najbolje omogućiti spermatozoidima da se upuste u vaginu.

4. Lezite poslije spolnog odnosa.

Možda ste ranije već čuli ovo da treba ležati u krevetu sa nogama podignutim u vazduhu odmah nakon spolnog odnosa da biste povećali šansu da zatrudnite. Ova tvrdnja u potpunosti nije tačna. Dobar je savjet da ležite 10 do 15 minuta nakon odnosa, ali ne morate dižati noge u vis. Vaša karlica, gdje se odvija proces začeća, ne pomjera se, ako vi podignete noge. Nemojte ići u toalet tokom tog vremena. Ako čekate 10 do 15 minuta, spermatozoidi koji putuju u grlić materice će biti tamo i poslije tog vremena.

5. Nemojte pretjerivati sa seksualnim odnosima.

Konstantno vođenje ljubavi čak i u periodu ovulacije neće nužno povećati šanse za začećem. Previše seksa može biti odlična ideja, ali muška sperma se “razrjeđuje” čestim ejakuliranjem. Generalno, vođenje ljubavi svako drugi dan u vremenu kada ovulirate će povećati šanse da zatrudnite. Spermatozoidi mogu živjeti 72 sata poslije ejakuliranja u vagini. Ako vi i vaš partner volite da često vodite ljubav možete odnijeti spermu na analizu poslije češćih ejakulacija. Ovi testovi će vam pokazati da li je kvalitet ili količina sperme osiromašena čestim ejakuliranjem. Ako su testovi svi u redu, onda budite slobodni i uživajte u vođenju ljubavi koliko god želite.

Govoreći iz ugla spermatozoida, nošenje uske i tjesne odjeće može negativno uticati na njih, kao i provođenje previše vremena u kadi ili džakuziju. Takođe i nošenje mobilnog telefona može uticati na efikasnost spermatozoida, a samim tim i na vašu šansu da zatrudinite. Posljednja istraživanja objavljena u časopisu “Fertility and Sterility” pokazala su da je muškarcima, koji koriste hands-free uređaje za mobilne telefone i telefone konstantno drže u predjelu testisa, značajno oštećen kvalitet sperme. A dok govorite partneru gdje treba da drži mobilni telefon možda treba da mu iz ishrane isključite proizvode od soje ili ih bar značajno smanjite. Muškarci koji jedu puno namirnica od soje mogu smanjiti koncentraciju spermatozoida.

6. Oslobodite se stresa kako god znate i umijete.

Pokušavanje da zatrudnite može biti izuzetno stresno, a stres zasigurno može izbaciti iz kolosjeka ovulaciju. Takođe, može uzrokovati seksualnu disfunkciju kod muškarca i dodatno ih deprimirati. Dok pretjerana upotreba alkohola nije mudra kada želite bebu, ipak jedna čaša vina će vas opustiti i pomoći vam da seksualni odnos bude ljepši. Krajnja granica je: korišćenje sve što vam može pomoći da se oslobodite stresa od zatrudnjivanja će vam pomoći da ostanete trudni. Naravno, nikako se ne upuštajte u korišćenje nedozvoljenih supstanci jer to neće pomoći ni vama niti bebi.

7. Vodite zdrav život.

Vježbanje je odlična stvar, ali kada pokušavate da zatrudnite može biti previše dobro. Pretjerane vježbe mogu uzrokovati da ne ovulirate. Pretjerano vježbanje može zaustaviti hipofizu da prenese jajnicima naredbu da ovuliraju. Dok je ovo sve individualno za svaku ženu, ipak vježbanje svakodnevno u trajanju od 45 do 50 minuta može uzrokovati probleme kod većine žena.

To ne mora da znači da treba da prestanete da vježbate onog momenta kada riješite da ostanete trudni. Ako ste tvrdokorni rekreativni tip i dobijate menstrualni ciklus redovno, vaš režim rekreacije vjerovatno neće napraviti nikakve probleme. Ali, menstruacija nije prva stvar na koju treba da obratite pažnju ako vježbate previše. Prva stvar je da će vam drugi dio mjesečnog ciklusa biti kraći. Trebali biste nakon 14 dana od ovulacije dobiti menstruaciju, ali prekomjerne vježbe skraćuju ovaj period. Ovo će biti prva znak kada treba da usporite malo sa vježbama. Praćenje koliko dana nakon ovulacije dobijate mjesečni ciklus pokazaće vam tačno kako vježbe utiču na vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.