Sedam namirnica koje mršave umjesto vas

Izaberete li dijetu, odnosno način ishrane u kojoj će prednost imati hrana bogata vlaknima napravit ćete najbolji izbor. Naime, hranjiva vlakna pospješuju mršavljenje, a namirnice koje ih sadrže bogate su i vitaminima.

Konzumirate li dvije hiljade kalorija dnevno najbolje rezultate u mršavljenju postići ćete ako u to ubrojite i šesnaest grama vlakana. Evo i spiska sedam namirnica u kojima ćete ih naći u izobilju.

Jabuke
Jabuka srednje veličine sadrži četiri grama vlakana, a velika jabuka pet grama. Jabuke također sadrže malo vitamina C i kalija.

Mahune
Jedna mjerica mahuna sadrži četiri grama vlakana i trideset posto preporučene dnevne količine vitamina C koji, između ostalog, pomaže zdravlju kože.

Slatki krompir (batat)
Jedan skuhani slatki krompir sadrži oko pet grama vlakana i samo 103 kalorije. Ova skromna namirnica ujedno je i prava hranjiva bomba: pršti vitaminima A i C, a opskrbljen je i kalijem, vitaminom E, željezom, magnezijem i beta-karotenom.

Maline
Odličan su izvor vlakana od kojih dio dolazi u obliku polisaharida pektina koji pomaže u snižavanju holesterola. Bogate su i vitaminom C.

Jagode
Osam jagoda sadrži oko tri grama vlakana i čak više od preporučene dnevne doze vrijednog antioksidansa, vitamina C.

Slanutak
Šaka slanutka broji vrtoglavih osam grama vlakana. Uz to dobijete i popriličnu dozu vitamina B6 te folne kiseline, hranjivih sastojaka bitnih za stvaranje novih zdravih stanica.

Bundeva
Sa porcijom kuhane bundeve pojest ćete i tri grama vlakana, a organizam ćete opskrbiti i vitaminima A, C i E te kalijem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.