SELO U ŠVICARSKOJ TRAŽI STANOVNIKE I NUDI 21.500 EURA PO OSOBI

Stanovnici švicarskog sela Albinena, u kantonu Valais, za deset dana će odlučiti o novoj politici kojom će strancima spremnim da dođu živjeti bar deset godina u selo ponuditi novac, oko 70.000 švicarskih franaka za četveročlanu porodicu. Malo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika, jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela. Samo u posljednjoj godini, selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena zatvoriti seosku školu, piše TheLocal.ch.

Stanovnici sela zahtjevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela. Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uvjetima, poklone po 25.000 franaka (oko 21.500 eura) za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franaka po djetetu. Četveročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70.000 švicarskih franaka. Ali, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina.

U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči napustito selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti uvjerene su da su ove mjere pristupačne za sve. “To je ulaganje u budućnost sela”, pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život. “U najboljem slučaju će se ponovo otvoriti i škola u selu”, dodaje se u novinama. Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom u dolinu Rhone. Selo se ponosi čistim planinskim zrakom i s puno sunčanih dana godišnje. Na samo šest kilometara nalazi se termalno odmaralište Lukerbad. U selu nema mnogo mogućnosti za zapošljavanje, ali prvi veliki gradovi udaljeni su na samo pola sata vožnje.

 

(radiosarajevo.ba)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook