SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Ko su bili pripadnici „naroda duhova“ koji su živjeli prije više od 500.000 godina…

Studija objavljena u časopisu “Science Advances”, baca novo svjetlo na novu vrstu hominida. Misteriozna populacija drevnih ljudi, koju su istraživači nazvali “narodom duhova”, budući da o njoj za sada malo znaju, područje zapadne Afrike nastanjivala je prije više od 500.000 godina.

Ovi hominidi ukrštali su se s precima današnjih Afrikanaca, baš kao što su se neandertalci ukrštali s precima današnjih Evropljana, navodi se u tekstu koji je izazvao veliko uzbuđenje u znanstvenoj zajednici. “DNK ove izumrle populacije podudara se s dva do devet posto gena današnjih Afrikanaca”, tvrde genetičari Arun Durvasula i Sriram Sankararaman, voditelji istraživanja.

Antropolog Joel D. Irish iznio je pretpostavku da postoji mnogo ljudskih vrsta koje znanost još nije otkrila. “Povijest nas uči da se svako ukršta sa svakim. Mislim da ćemo u budućnosti otkriti još ovakvih ‘naroda duhova’, čemu se jako veselim”, kazao je znanstvenik.

Ovo je tek jedno u nizu važnih antropoloških i paleontoloških otkrića ostvarenih u zadnje vrijeme. Nedavno su po prvi put pronađeni uvjerljivi dokazi o mogućoj genetskoj povezanosti Afrikanaca i neandertalaca, nakon otkrića da su moderni Afrikanci prije 200.000 godina napustili kontinent, otišli u Evropu, ukrstili se s neandertalcima i ponovno se vratili u Afriku.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana