Šest razloga zbog kojih trebate jesti narandže

Moćni minerali

Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijem, kalijem i magnezijem. Kalcij čuva kosti, a kalij živčani sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu.

Idealno voće za trudnice i pušače

Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato se često kažu da ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kiselinom neophodnom za razvoj fetusa.

Visoki postotak vode

Sadrže visok postotak vode – 86 posto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom jer su sočnije i slađe.

Ljekovita unutrašnja strana kore

Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara.

Od narandže se dobiva najpopularniji sok

Od jedne narandže dobiva se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 posto narandži prerađuje se u sok te je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu

Eterično ulje za miris i protiv bakterija

Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

Bergamot narandža koristi se i u aromaterapiji za pripremu parfema. Međutim, kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.