Situacija u Siriji postala nepodnošljiva i neprihvatljiva

“Situacija u Siriji postala je jedan od najozbiljnijih i najvećih problema za međunarodnu zajednicu. Nemamo vremena za gubljenje. Minut ili sat duže značiće nove žrtve”, izjavio je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare.

On je dodao da zato međunarodna zajednica treba da bude jedinstvena.

“Riječ je o moralnoj i političkoj odgovornosti međunarodne zajednice”, dodao je generalni sekretar UN.

Države članice Vijeća sigurnosti UN trebalo bi da danas razmatraju prijedlog predsjedničke deklaracije o Siriji koju je predala Francuska i kojom se predviđaju dodatne mjere protiv Damaska.

Francuski mediji navode da se u dokumentu izražava velika zabrinutost Vijeća zbog pogoršanja situacije sirijske krize i zahtjeva od Bashara al-Assada kao i od sirijske opozicije da potpuno i hitno primijene plan za rješavanja krize na prijedlog Kofija Annana, izaslanika UN i Arapske lige.

Od marta 2011. godine u Siriji traju protesti protiv režima. Prema posljednjim podacima UN u nasilnom gušenju demonstracija poginulo je više od 8.000 ljudi.

Strahujući da bi u Siriji mogao da se ponovi “libijski scenario” Rusija i Kina su dva puta blokirale rezolucije VS-a UN kojima se osuđuje represija nad demonstrantima koji su protiv Assada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.