Sjeverna Koreja spremna za rat sa SAD-om i Južnom Korejom

“Stotine hiljada vojnika spremne su za rat u opremi za nuklearni okršaj”, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA, uz napomenu da Pjongjang shvata vojne manevre kao uvježbavanje preventivnog napada na Sjevernu Koreju.

Međunarodna zajednica godinama pregovara sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom programu. Najnovija runda razgovora izaslanika iz Pjongjanga i Washingtona okončana je prije tri dana bez vidljivog napretka.

U redovnim vojnim vježbama ove godine učestvuje 2 100 američkih i sjevernokorejskih vojnika. SAD insistiraju da je priroda ovih manevara defanzivna i da vježba nije u vezi sa geopolitičkim događajima.

Planirano je da manevri koji su počeli danas traju do 9. marta, a 1. marta počeće paralelni manevri koji će trajati do kraja aprila.

KCNA je izvijestila tokom vikenda da je novi sjevernokorejski lider Kim Jong Un posjetio vojne jedinice na jugozapadu zemlje, uključujući onu koja je pucala na južnokorejsko ostrvo u novembru 2010. godine. Tada je u granatiranju jednog graničnog ostrva poginulo dvoje civila i dva vojnika.

Tokom posjete trupama Kim Jong Un naredio je vojnicima da “odgovore moćnim kontraudarom po neprijatelju ukoliko on uđe u vode Sjeverne Koreje makar milimetar”, prenijela je KCNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.