Skandali koji su obilježili pontifikat pape Benedikta XVI

Tokom pontifikata Benedikta XVI. napala je žena na polnoćki, razgovarao je s posadom u svemiru, istjerao Sotonu, ali su i afere potresale Katoličku crkvu. Ovo su samo neki od zanimljivijih događaja koji su obilježili osam godina pontifikata Pape Benedikta XVI.

Žena na polnoćki srušila Papu

Susanna Maiolo (29) je 2009. godine na polnoćki u Vatikanu preskočila ogradu te srušila Benedikta XVI Papa nije ozlijeđen. Ženu su uhitili i odveli u policijsku stanicu. Utvrđeno je da je napadačica psihički nestabilna te je kasnije puštena iz pritvora. Papu je pokušala srušiti i godinu ranije.

Žrtvama svećenika pedofila: “Žao mi je”

Brojni slučajevi svećeničkog zlostavljanja potresali su i potresaju Katoličku crkvu. Benedikt XVI. je bio prvi Papa koji se sastao sa žrtvama svećenika zlostavljača. Bilo je to na Malti u aprilu 2010. godine. Papa je izrazio sram i žaljenje. Obećao im je da Katolička crkva radi i da će nastaviti raditi sve što je u njezinoj moći da bi se istražile optužbe i dovele pravdi one koji su odgovorni za zlostavljanje.

Ostavke zbog pedofilije u Crkvi

U aprilu 2010. godine jedan irski i jedan američki biskup su dali ostavke koje je Papa prihvatio. Obojica su se dovodila u vezu sa zlostavljanjem. Zbog skandala sa zlostavljanjem djece od strane katoličkog svećenstva ostavku je dao i jedan biskup u Belgiji.

Njemački biskup Walter Mixa također je Papi ponudio ostavku jer je optužen da je tukao djecu u katoličkoj školi u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća.

Italijanke Papi: Ukini celibat

Desetak Italijanki koje tvrde da su imale “prisne odnose” sa svećenicima pozvale su Papu u maju 2010. godine da ukine celibat. U pismu su napisale kako “svećenik, kao svako ljudsko biće, mora živjeti sa svojom porodicom kako bi volio i bio voljen.

Prvi razgovor Pape i posade u svemiru

Benedikt XVI. je u maju 2011. blagoslovio 12 astronauta koji kruže Zemljom. Benedikt XVI. je sjedio pred ekranom gdje je bio NASA-in prijenos uživo iz orbite i razgovarao s članovima posade Međunarodne svemirske postaje na koju je spojen raketoplan Endeavour.

Papu dočekali gay poljupci

Papu Benedikta XVI. su prilikom dolaska u nekim evropskim zemljama dočekali i prosvjednici. U Londonu ga je dočekalo oko 20.000 prosvjednika koji smatraju da je “država Vatikan” odgovorna za antikampanju za korištenje kondoma, a čiji je izravni rezultat širenje AIDS-a. Prosvjedovalo se i prilikom Papinog dolaska u Španiju. Prosvjedovalo se zbog troškova njegova posjeta, ali i pedofilskih skandala. Kada se Benedikt XVI. u papamobilu uputio na misu u crkvu u Barceloni, oko njega se ljubilo oko 200 homoseksualnih parova.

Papa istjerao Sotonu iz dvojice opsjednutih

Vatikanski egzorcist, otac Gabriele Amorth, tvrdi u svojoj knjizi da je papa Benedikt XVI. na Trgu svetog Marka nesvjesno istjerao Sotonu iz dvoje muškaraca. To je, tvrdi, bilo u martu 2009. Otac Amorth piše da su dvije pomoćnice dovele dvojicu muškaraca kada se Papa vozio kroz mnoštvo. Žene su uspjele posjesti muškarce na mjesta koja su rezervirana za osobe s posebnim potrebama. Kada im se Papa približio, muškarci su se počeli čudno ponašati. Tresli su se i škrgutali zubima.

Papa je izašao iz automobila, a “opsjednuti” su naricali i urlali. Podigao je, piše u knjizi podigao ruke i blagoslovio ih.

Papa na Twitteru

Od 12. decembra prošle godine papa Benedikt XVI ima profil na Twitteru na devet jezika, kako bi odašiljao duhovne poruke, o bliskosti Isusa s čovjekom današnjice.

Afera VatiLeaks

Bivši sobar Benedikta XVI. Paolo Gabriele je u oktobru prošle godine osuđen zbog krađe povjerljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici. Sudili su mu, a onda je Papa posjetio Gabrielea u zatvoru i osobno mu prenio odluku o pomilovanju. On je tada oslobođen i vratio se porodici. Za pomaganje sobaru optužen je Vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti. I njega je Papa pomilovao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.