Skoro 26 miliona: Rekordna nezaposlenost u EU

Ured za statistiku Evropske unije (EU) Eurostat saopćio je da je nezaposlenost u eurozoni u oktobru povećana na 11,7 odsto, dok je u Evropskoj uniji ta stopa dostigla rekordnih 10.7 posto.

U saopćenju se ističe da je broj nezaposlenih u eurozoni u oktobru povećan za 173.000, dok je u cijeloj Evropskoj uniji taj broj porastao za 204 hiljade.

Prema podacima Eurostata, broj nezaposlenih osoba u oktobru je u eurozoni dosegao brojku od 18,7 miliona, a u Evropskoj uniji cifru od 25,9 miliona.

Najveća stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji zabilježena je u Španiji gdje iznosi 26,2 odsto, zatim u Grčkoj 25,4, Portugalu 16,3, Irskoj 14,7, Letoniji 14,2, Slovačkoj 14, Bugarskoj 12,6, Litvaniji 12,4, Italiji 11,1 odsto.

Austrija, Luksemburg, Njemačka i Holandija su zemlje sa stopom nezaposlenosti između četiri i pet odsto, što se čini najpovoljnim u EU.

Eurostat je saopćio da je zabilježen znatan pad stope inflacije u eurozoni za novembar na 2,2 odsto u odnosu na 2,5 iz prošlog mjeseca. Ovaj brzi pad stope inflacije mogao bi značiti i pokretanje ekonomije i smanjenje kamata, što bi “odvezalo” ruke Centralnoj evropskoj banci.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook