Skupština Kosova bez preporuka za djelovanje na sjeveru

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi kazao je da su za napetu situaciju u sjevernom delu direktno odgovorne srbijanske institucije, te da napetoj situaciji doprinose i posjete srpskih političara iz Beograda koji alternativnim putevima ilegalno borave na Kosovu kako bi održali predizbornu kampanju.

“Obaveza je KFOR-a da zatvori sve altenrativne puteve zelene linije između srpske i kosovske granice kako bi se sprečio ulaz ekstrmnim i kriminalnim grupama na teritoriji Republike Kosova”, kazao je Rexhepi.

On je dodao da Policija Kosova ima operativne kapacitete i policijsko ovlašćenje da svim sredstvima zaštiti građane u sjevernom djelu zemlje.

“U osnovi, mi smo za koordinaciju djelovanja sa KFOR-om i EULEX-om, ali ukoliko dođe do ugrožavanja bezbjednosti naših građana u tom djelu, i ne bude bilo potrebnog reagovanja KFOR-a i EULEX-a, mi nećemo oklijevati da djelujemo”, poručio je Rexhepi.

Dok vlasti optužuju Beograd za nemire na sjeveru, opozicija optužuje vlast zbog toga što nisu dovoljno učinile u tom djelu.

Ismet Beqiri, šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, istakao je ipored toga što se do sad često govorilo o sjeveru, konkretnih rezultata nije bilo.

Dok je zbog nefunkcionisanja zakonske države, organizovanog kriminala, ubistava i teroriziranja albanaca u tom djelu optužio Beograd, Beqiri je kazao da odgovornost za situaciju na sjeveru snosi i Vlada Kosova i međunarodne organizacije za bezbjednost i vladavinu prava. On je dodao i da je dijalog Prištine i Beograda doprineo pogoršavanju situacije u tom djelu zemlje.

“Ubistvo kosovskog heroja Envera Zymberija, paljenje graničnih prelaza, napad na KFOR, uspostavljanje barikada, napad na građane, organizovan kriminal, a dobijanje statusa kandidata za Srbiju, bili su neki od rezultata ovog dijaloga”, kazao je Beqiri, te je poručio da se samo sa jasnom strategijom i saradnjom sa međunarodnim organizacijama može doći do konkretnih rezultata.

Visar Ymeri iz pokreta Samoopredeljenje je sjednicu o sjeveru ocjenio zakasnelom te je optužio vlast za neozbiljnost i neodlučnost.

“U vreme kada su ilegalne neprijateljske strukture Srbije ubile Albanca u sjevernom djelu, premijer Kosova je održavao predavanja na univerzitetima u SAD…Vlada, i kada odluči da uradi nešto dobro, uradi više lošeg… Ova vlada ima samo jedan način da spasi Kosovo, a taj način je da podnese ostavku”, kazao je on.

Ardian Gjini iz Alijanse za budućnost Kosova ocjenio je da je sjever Kosova odraz svega onoga što je Vlada Kosova uradila tokom ovih četiri godina. Gjini je dodao da je optuživanje Srbije zbog stanja na terenu dokaz nesposobnosti kosovskih vlasti da djeluje u tom djelu i da radi na izgradnji države.

“Vlada je u potpunosti bila neuspješna ne samo da dođe do plana, već i da dođe do neke normalne ideje kako da riješi problem sjevera. Stanje na sjeveru je danas gore od prije četiri godine. Ništa nije bolje od ranije. Bezbjednost je gora, vladavina prava je u degradaciji, sjever je još manje integrisan nego što je bio 2008. godine, paralelne structure su jače, a u tom djelu je sve manje Albanaca”, kazao je Gjini.

Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke, koja je u vladajućoj koaliciji, kazao je da je situacija na sjeveru manifestacija političkog problema te je pozvao da se počne sa procesom rješavanja ovog problema.

“Problem na sjeveru Kosova ne može rješiti samo policija, već politički predstavnici. Na sjeveru Kosova postoji kosovska policija, EULEX policija i KFOR. Dakle ne manjka ljudi koji se bave bezbjednošću. Pa ipak imamo bezbjednosni problem. Zašto? Upravo zato što se ovdje radi o neriješenom i dugo zapostavljenom političkom problemu. Bezbjednosni problem je samo njegova manifestacija. Svako jednostrano gledanje na ovaj problem, ignorisanje realnosti i argumenata oštro suprostavljenih strana samo odlaže i otežava konačno rješenje. Ne treba ignorisati ni razlike u percepciji o budućnost ni doživljaju teške prošlosti. Treba strpljivo raditi na pronalaženju rješenja za zajedničke probleme, jer je mnogo više zajedničkih nego odvojenih problema”, kazao je Miletić.

Inače, očekuje se da će se vanredna sjednica završiti sa preporukama za Vladu u vezi daljih koraka koji se trebaju poduzeti u sjevernom djelu zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.