Slijepa djevojčica iz bugarskog sirotišta postala vrhunska gimnastičarka u SAD (VIDEO)

Međutim ono što je posebno ističe, to je činjenica da je Lola – slijepa.

Ona pati od poremećaja koje se zove nistagmus. To je nekontrolisano treperenje očiju koje se odvija nezavisno o volji pojedinca.

Zbog nistagmusa, Lola vidi duplo, odnosno gredu vidi tek kad joj se približi na metar i pol. Iako sudije inače ne znaju za njezino stanje, oduševljeni su njezinom izvedbom.

– Većina ljudi s kojima se takmičim ne zna da sam drugačija od njih. Što se mene tiče, neka tako i ostane. Ako ne znaju, ne mogu me drugačije ni ocijeniti, kaže Lola.

Svoj nedostatak Lola nadoknađuje odličnom uvježbanošću i istančanim čulom dodira, koji joj govore gdje tačno treba da doskoči i koliko da se istegne da bi ostvarila kontakt sa spravom.

– Vježbe u parteru su za mene iste kao i za svakog drugog, ali kada je u pitanju greda, po kojoj nije lako ni hodati, a kamo li prevrtati se i skakati, kada počnem da vidim duplo moram da se koncentrišem na svoja stopala i da budem zaista usredotočena, kaže Lola.

Lolu, koja ima 13 godina, majka Beth je kao dvogodišnju djevojčicu usvojila iz jednog sirotišta u Bugarskoj. I pored brojnih pokušaja američkih ljekara da joj vrate vid, niti jedna operacija nije uspjela.

Ali to hrabru Lolu nije spriječilo da postane američka senzacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.