Sloboda medija na Kosovu: Bojkot institucija zbog spornog zakona

“Krivični zakon još uvijek nije stigao do predsjedništva. Kad god to bude, on će se pažljivo razmotriti i analizirati. Naročito će biti razmotrena dva sporna člana i to će biti u saradnji sa svim stranama”, kaže Vllahiu.

Inače, rok za predaju zakona predsjedništvu je dvije nedjelje od usvajanja, a on ističe za tri dana.

Sa druge strane, novinari i predstavnici elektronskih i štampanih medija kažu da sporni članovi, pored toga što rizikuju njihov rad, kažnjavaju ih za istraživačko novinarstvo. To su prenijeli i predsjednici Kosova na sastanku prošle nedjelje.

Arben Ahmeti, predsjednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova izrazio je ubjeđenje da će predsjednica vratiti nazad Krivični zakon.

“Ubjeđeni smo da će se zakon vratiti nazad na razmatranje. Mi tražimo da se ta dva člana uklone. I dalje traje taj proces ‘tehničkog prečišćavanja’, kao što to zovu u Skupštini, ali, ovaj put, traje više nego obično, a to možda zato što tragaju za dobrim razlozima koji bi uništili slobodu štampe”, kaže Ahmeti.

On dodaje da je predato dovoljno i zakonskih razloga zašto ti članovi trebaju da se odbace.

“Zakonska osnova po kojoj smo se obratili predsjedništvu je nepobitni. Sa ta dva člana krše se šest člana Ustava Kosova, potom, akt EU iz 2007; krši se odluka Savijeta Evrope iz 2000., tako da ima dovoljno zakonskih osnova da se ovaj zakon vrati nazad i da se ti članovi zapravo ne mogu obrazložiti”, kazala je ona.

Sa druge strane, stručnjak za pravna pitanja, Riza Smaka, ocjenjuje da su sporni članovi krivičnog zakona u suprotnosti i sa Ustavom Kosova. I on ističe da bi najbolja opcija bila da se Zakon vrati nazad na razmatranje u Skupštinu Kosova.

“Sporni akti su u suprotnosti sa osnovnim principima Ustava Kosova, koji se poziva na nezavisno informisanje. Bez istraživačkog novinarstva nema novinarstva”, kazao je on.

Inače, zbog ova dva člana novog Krivičnog zakona, zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuqi je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko zakon bude stupio na snagu.

A mediji na Kosovu su za 3. maj, na Međunarodni dan slobode medija najavili i bojkot kosovskih institucija u znak nezadovoljstva usvojenog zakona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.