Slovačka će priznati Kosovo nakon dogovora

Pozicija Slovačke je uvijek bila da ćemo priznati Kosovo kad Beograd i Priština potpišu sporazum o normalizaciji odnosa, ali i da ćemo nastaviti da snažno podržavamo Srbiju na putu ka članstvu u EU, kaže u intervjuu za srbijanski „Blic” Iveta Radičova, bivša premijerka Slovačke.

Iveta Radičova: Stav prethodne vlade, koju sam vodila do 2012, bio je da nećemo priznati Kosovo, kao znak podrške Srbiji, jer želimo da se nađe rješenje prihvatljivo za obe strane. Iako ne mogu da govorim u ime ove vlade, vjerujem da, jednom kad se ti odnosi normalizuju, nema razloga da Slovačka ne podrži Srbiju i Kosovo kao dvije nezavisne države – kaže Radičova, profesor na Oksfordu, koja je u Beogradu učestvovala na konferenciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), posvećenoj ulozi žena u reformama i ženskom liderstvu.

Blic: U Srbiji bi mnogi takav potez doživeli kao gubitak saveznika u Evropskoj uniji?

Iveta Radičova: Slovačka je prijatelj ne samo Srbije, već i drugih zemalja u regionu, što najbolje pokazuje pomoć koju smo pružili Hrvatskoj na putu do članstva. Miroslav Lajčak, sadašnji šef diplomatije, puno je uradio za ovaj region i sigurna sam da je spreman da pomogne Srbiji kad otpočnu pregovori sa EU. Da bismo tu pomoć mogli da pružimo, potrebno je da se dođe do rješenja u pregovorima s Prištinom, jer od toga zavisi početak pregovora sa EU.

Blic: Da li bi odustajanje od pregovora s Prištinom vodilo u političku izolaciju Srbije?

Iveta Radičova:Ne vjerujem da će Srbija na bilo koji način biti izolovana, ali je izvjesno da bi proces pregovora s EU bio duži i manje intenzivan. U tom smislu, smatram da odbijanje sporazuma ne bi bila dobra odluka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.