Smrtonosni studentski protesti u Siriji

Rekao je da su racije i povremena vatra nastavljeni do četvrtka rano ujutro.

Navodno je uhapšeno više od 50 studenata.

Aktivistička grupa Lokalni komiteti za koordinaciju (LCC) i Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdili su pretrese i žrtve.

„Snage režima su kroz razglas zahtijevale da se domovi isprazne, nakon čega su počeli privoditi studente“, stoji u izjavi LCC-a.

Sastanak sa Annanom

Očito nasilje nad studenatima u Halepu dogodilo se nekoliko sati nakon što su sirijski zvaničnici u Damasku razgovarali sa Kofijem Annanom o uvjetima obustave paljbe.

Primirje koje je dogovoreno 12. aprila dovelo je do smanjenja dnevnih sukoba, pogotovo u gradovima gdje su postavljeni trajni posmatrači.

Njujorški Human Rights Watch (HRW) optužio je Vladine snage za ubilačke pohode u mjestima gdje dominira opozicija.

„Gdje god smo otišli, mogli smo vidjeti zapaljene i uništene kuće, prodavnice i automobile. Razgovarali smo s ljudima čiji su rođaci ubijeni. Kao da su sirijske snage koristile svaku minutu pred obustavu vatre da nanesu štetu“, rekla je Anna Neistat, istraživačica HRW-a.

U napadu na Idlib, trupe su ubile najmanje 95 civila i uništile stotine domova, rekao je HRW u izjavi u kojoj sirijsku vladu optužuje za ratni zločin.

Sirija nije komentirala ovaj izvještaj. Oni optužuju naoružane grupe, koje podržavaju stranci, za stvaranje nasilja.

Anita McNaught je u reportaži sa tursko-sirijske granice rekla da izvještaj potvrđuje ono što je Al Jazeera vidjela u Siriji.

„Zaista, njihovi zaključci po kojima su civili namjerno meta, te da je bilo ljudi koji su odvedeni i smaknuti, to je oboje – mojim riječima, a ne njihovim – kolektivna kazna za ljude za koje se znalo da se protive Vladi. Da, mi smo to vidjeli“, rekla je ona.

Sirija se, također, sprema za višestranačke izbore 7. maja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.