SNIMAK KOJI JE RAZBJESNIO RUSIJU: Policijski specijalac krvnički pretukao ženu

Video snimka na kojoj ruski policajci udaraju mladu ženu u trbuh izazvala je bijes brojnih Rusa koji smatraju da vlasti koriste pretjeranu silu kako bi rastjerali prosvjede koji u Moskvi traju tjednima.

Video koji je snimljen u subotu i kasnije su ga internetom proširile slavne ruske osobe s milionima pratilaca, prikazuju trenutak u kojemu dva pripadnika interventne policije s kacigama vuku ženu, Dariju Sosnovskaju prema policijskom vozilu.

Sosnovskaja (26) se pokušala osloboditi i srušiti jednog od policajaca koji su na to odgovorili udarcima u trbuh, a jedan od reportera koji je snimao incident sarkastično je policajca nazvao “herojem”.

Djevojka je među 200 ljudi koji su u subotu pritvoreni zbog sudjelovanja u protestimsa koje vlasti nazivaju ilegalnima, a koji su se odvili nakon sankcioniranog protesta za održavanje slobodnih lokalnih izbora.

Na odobrenom dijelu protesta prisustvovalo je oko 60 hiljada ljudi, rekli su iz posmatračke grupe White Counter, a ovaj protest najveći je u posljednjih osam godina te je posebno značajan u vrijeme kada ohrabreni opozicioi pokreti nastoje smanjiti moć predsjednika Vladimira Putina.

Poznati pjevač Egor Krid podijelio je snimku hapšenja na svom Instagram profilu sa 10.7 miliona pratilaca, kao i Sergej Lazarev, također popularan pjevač, s oko 4 miliona pratilaca. Snimku je zbog toga vidjelo više od 30 miliona ljudi.

U objavi prepunoj psovki, Krid je poručio da je uložio pritužbu policiji te tražio da pronađu i kazne policajce koji su odgovorni za nasilje.

“Kakav šljam moraš biti da udariš pripadnicu ljepšeg pola”, napisao je Krid. “Ne zanima me šta je učinila. Ovakve se stvari ne bi trebale događati”.

Lazarev je ponašanje policajaca nazvao “sramotim”, a mnogi drugi Rusi također su na društvenim medijima izrazili zgroženost događajem.

Ruske vlasti odbile su optužbe za korištenje pretjerane sile kako bi rastjerali demonstrante koji traju već pet sedmica, no SAD i Evropska unija već su dovele u pitanje njihove metode.

Moskovska policija odbila je u ponedjeljak komentirati incident.

Sosnovskaja, koja je ranije prisustvovala dopuštenom protestu, rekla je da je privedena nakon što se policiji žalila na hapšenje muškarca za kojeg se činilo da pati od neke vrste invalidnosti.

Djevojka je nakon toga podnijela pritužbu zbog načina na koji je pritvorena.

U znak bijesa koji je snimka izazvala, advokaz za ljudska prava, Pavel Čikov, ponudio je nagradu od 100 hiljada rublji (1.500 dolara) bilo kome ko identificira policajca na snimci koji je nosio masku i kacigu.

Jedna ruska internetska stranica kasnije je poručila da su ga identificirali i objavili njegovo ime sa slikom, no odbili su uzeti Čikovu nagradu.

Nekoliko Rusa koje je policija ozlijedila na protestima zatražilo je naknade za štetu putem suda.

Aktivisti su poručili da planiraju organizirati još jedan protest 17. augusta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana