Snježna oluja paralizovala SAD

U snježnoj oluji na sjeveroistoku Sjedinjenih Američkih Država poginula je najmanje jedna osoba, a stotine hiljada ljudi ostale su bez struje i grijanja, dok su čitave oblasti u potpunom zastoju zbog obustave saobraćaja.

Otkazano je više od 5.000 letova na oko 60 aerodroma, a zbog udara vjetrova koji dostižu brzinu veću od 100 kilometara na sat strahuje se od poplava u priobalju, javila je televizija CNN.

Snježni pokrivač u pojedinim dijelovima zemlje već je premašio 30 centimetara, a u Bostonu, gdje se očekuje najjači udar oluje, mogao bi da dostigne i dvostruko više.

Policija u državi New York saopćila je da je jedna osoba poginula u automobilskoj nesreći usljed oluje, što je prva potvrđena žrtva otkako je nevrijeme počelo u petak.

BBC javlja da je do sada oko 350.000 domova i preduzeća u regionu ostalo bez struje, a najviše u Massachusettsu.

Vlasti u pogođenim oblastima već danima apeluju na građane da ostanu u svojim domovima tokom oluje i ne kreću na put, a guverneri Massachusettsa, Rode Islanda, Connecticuta, New Yorka i Mainea proglasili su vanredno stanje.

U Massachusettsu, Rode Islandu i Connecticutu uvedena je i zabrana saobraćaja za automobile i kamione, izuzev kola hitne pomoći, za čije kršenje prijeti zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 dolara.

Pored toga, željeznički saobraćaj je obustavljen iz New Yorka ka sjeveru i ka jugu u pravcu Washingtona.

Meteorolozi predviđaju da će ovo biti najveća snježna oluja u ovoj sezoni na sjeveroistoku SAD-a, prenio je Tanjug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.