Socijalni protesti u Bijelom Polju i Ulcinju

Građani i bivši radnici propalih poduzeća u tim gradovima protestovali su zbog nerješavanja njihovih problema, loših privatizacija i vladine ekonomske politike.

U Ulcinju su se okupili radnici propalih preduzecjh Solane Bajo Sekulić, Otranta i Galeba, dok je na gradskom trgu u Bijelom Polju protestovalo više stotina građana i radnika zatvorenih firmi.

Okupljeni na oba skupa su poručili da je došlo vrijeme da se kaže dosta organiziranom kriminalu, korupciji, bijedi i siromaštvu i najavili da će doći na majski protest u Podgoricu.

Nakon Bijelog Polja i Ulcinja planira se održavanje protesta i u drugim crnogorskim gradovima.
Nezadovoljstvo građana biće krunisano glavnim protestom u Podgorici, trećim od početka godine, koji organiziraju Unija slobodnih sindikata (UŠ), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i Studentska unija.

Oni su najavili da će na tom protest tražiti ostavku premijera vlade Crne Gore, jer, kako su naveli, premijer Igor Lukšić i članovi njegovog kabineta rade svoj posao u javnom interesu.

Lukšić je ranije poručio da vlada svoj posao radi najbolje što može, a najavu protesta na kojima će se tražiti njegova ostavka okarakterisao je odrazom demokratskog sazrijevanja crnogorskog društva.

On je kazao da će građani Crne Gore na narednim parlamentarnim izborima imati priliku da ocjene rad aktualne izvršne vlasti.

UŠ, MANS i Studentska unija organizirali su od početka nove godine dva velika socijalna protesta u Podgorici, na kojima se okupilo više hiljada građana, nezadovoljnih teškim socio-ekonomskim stanjem u Crnoj Gori.

Iz crnogorske vlade ranije je najavljena mogućnost smanjenja plata zaposlenim koji se finansiraju iz budžeta, te uvođene taksi na mobilne telefone i brojila za električnu energiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.