U Solunu nakon 90 godina prvi put klanjan namaz u Novoj džamiji

U Novoj džamiji u grčkom gradu Solunu, koja je zatvorena za vjerske obrede od 1923. godine, nakon 90 godina prvi put je klanjan namaz.

U sklopu posjete Solunu, grupa učenika Gumulcine Medrese-i Hayriye je uz posebno odobrenje gradonačelnika Općine Soluna Yannisa Butarisa u subotu klanjala podne namaz.

Grupu od 50 učenika, koju su predvodili direktor Medrese-i Hayriye Sabri Bošnjak i nekoliko profesora ove obrazovne ustanove, na ulazu Nove džamije dočekao je načelnik Općine Solun Butaris i koordinator Škola za manjine Rodop-Evros, Nikos Papageorgiyu.

Učenici su na sedžadama koje su donijeli sa sobom klanjali podne namaz u Novoj džamiji, koju inače Općina Solun koristi u sklopu kulturnih manifestacija. Učenici su zatim obišli džamiju Hortaci Suleyman Efendije, koja se koristi kao muzej, a potom i simbol Soluna-Bijelu kulu.

Nova džamija je sagrađena u doba vladavine Osmanskog carstva, 1902. godine, od strane italijanskog arhitekte Vitalyanoa Posellija. Džamija je u periodu između 1925-1963 korištena kao muzej. Ministarstvo kulture i turizma je 1986. godine izvršilo restauraciju džamije,  koju Općina Solun još uvijek koristi kao izložbeni salon.

Generalni konzul u Solunu Tugrul Biltekin je odgovorao na pitanja u vezi sa klanjanjem namaza u Novoj džamiji nakon dugo godina i pri tom kazao: ‘Od razmjene stanovništva sve do danas, muslimani su po prvi put obavili molitvu u jednoj džamiji u ovoj regiji. To je historijski događaj’.

Izjavljujući da ovaj događaj treba poslužiti kao primjer, kako za Solun, tako i za cijeli regiju, Biltekin je kazao da oni žele da muslimani nastave da obavljaju molitvu u posebnim danima, ocjenjujući kako bi to bez sumnje povećalo broj turističkih posjeta iz Turske i muslimanskih zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.