Španija će izručiti Srbiji ubicu Zorana Đinđića

Vlada Španije odlučila je da Srbiji bude izručen Vladimir Milisavljević Budala, osuđen na 35 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i na 40 godina zbog učešća u brojnim zločinima zemunskog klana, objavio je beogradski list “Danas”.

Špansko Vijeće ministara je na prijedlog ministra pravde Alberta Ruiza-Gallardona odlučio da se nastavi sa procedurom izručenja Milisavljevića Srbiji.

Potpredsjednik španske Vlade Soraya Saenz de Santamaria rekla je da se izvršna vlast saglasila da se nastavi procedura izručenja Milisavljevića zbog optužbi da je pripadao kriminalnoj organizaciji, te učestvovao u ubistvima i otmicama.

Izručenje Milisavljevića moglo bi da uslijedi ubrzo poslije odluke španske vlasti, jer su ispunjene sve pretpostavke za ekstradiciju, rekli su beogradskom dnevniku izvori iz pravosuđa.

Vrhovni sud Španije je 2. januara odlučio da su ispunjeni svi uslovi za izručenje Milisavljevića Srbiji.

Po izručenju Milisavljević će imati pravo da traži ponavljanje suđenja u kojima je osuđen u odsustvu – ubistvo Đinđića i zločini zemunskog klana, odnosno ubistva Branka Jeftovića Jorge, Dejana Živančevića i Milutina Jovičića iz 2004. godine.

Milisavljević, koji je bio u bjekstvu od ubistva Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, uhapšen je u februaru 2012. u Španiji sa Lukom Bojovićem, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije tereti da je poslije ubistva premijera preuzeo kontrolu nad članovima klana u bjekstvu i da je učestvovao u više ubistava kako bi ih zaštitio.

Milisavljević je u Španiji okrivljen za učestvovanje u ubistvu člana te kriminalne organizacije Milana Jurišića Jureta 2006. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.