Spašavanje otežano: Osam dječaka i dalje zarobljeno u pećini, a ronioci se suočavaju s velikim problemom

Četvorica od dvanaest dječaka zarobljenih 16 dana u poplavljenoj tajlandskoj pećini izvučena su na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca. Operacija spašavanja bi se trebala nastaviti danas, ali jaka kiša ometa misiju, javlja CNN.

– Uspjeli smo spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Čiang Rai Pračanukrua – izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osotanakorn, kazavši kako operacija “protječe glatko”.

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Čiang Rai jučer je na konferenciji za novinare rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihovog trenera biti potrebno najmanje deset sati.

Zašto je spašavanje uopće prekinuto?

Iako se odluka da se akcija spašavanja prekine može činiti iznenađujućom, budući da su spasilačke ekipe ranije izvijestile da traje teška utrka s vremenom i da dječake i trenera moraju iz pećine izbaviti čim prije, šef misije spašavanja Narongsak Osotanakorn otkrio je na presici zašto je misija zasad zaustavljena.

– Akciju spašavanja moći ćemo nastaviti kada za to budemo spremni. Bit ćemo spremni vrlo brzo, ali prvo moramo pripremiti sve boce s komprimiranim zrakom. Sve što nam je potrebno za spašavanje dječaka smo iskoristili i moramo sve ispočetka pripremiti za novu fazu spašavanja. Ne mogu sa sigurnošću reći kada ćemo nastaviti spašavanje, ali vjerujem da ćemo biti spremni za idućih 10 do 20 sati – kazao je jučer šef misije na konferenciji za medije. 

Ronioci se pripremaju za nove akcije 

Tokom noći na Tajlandu su trajale pripreme za novu akciju spašavanja dječaka. Nakon što je prva faza završena, spasioci trebaju odmoriti, ali i, što je još važnije, napuniti spremnike komprimiranim zrakom.

Prema riječima tamošnjih dužnosnika, nova faza spašavanja mogla bi početi uskoro. Pitanje je samo – hoće li vremenske prilike to dopustiti. Naime, nad pećinom već satima neumorno pada obilna kiša i strah od poplave sve više raste. Prognoze kažu da će kiša padati danima.

– Najgore tek dolazi – kazala je CNN-ova meteorologinja Alison Činčar (Allison Chinchar).

– Sada se moramo boriti s dvije prepreke – vremenom i vremenskim uvjetima. Protiv toga se borimo od prvog dana. Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da spasimo preostale dječake, iako je teško boriti se protiv sila prirode – kazao je šef spasilačke misije Narongsak Osotanakorn.

Spasiocima je sada prioritet napuniti spremnike komprimiranim zrakom, što bi moglo trajati satima. Istovremeno, nivo kisika u pećini pada i na granici je.

Kako izgleda akcija spašavanja?

Na ulazu u pećinu nalazi se ekipa od 90 iskusnih ronilaca – 40 s Tajlanda i 50 iz svih dijelova svijeta.

Iako detalji akcije spašavanja nisu objavljeni, vjerovatno je da će dječaci šetati, roniti, plivati i penjati se. Naime, u velikim dijelovima pećine voda je pala do tog niova da se može normalno šetati. To bi sve sljedećih dana moglo biti potopljeno.

Najgori će biti onaj prvi dio, gdje će trebati raditi velike zarone. Podsjetimo da je riječ o mračnim i uskim tunelima, a neka od djece ne znaju ni plivati. Neki dijelovi su toliko uski da su ronioci morali skidati boce s komprimiranim zrakom da bi se mogli provući.

Spasioci dječake izvlače u više etapa

Za početak je cilj doći do jednog dijela pećine, koja je ovih dana bila unutrašnja baza za spasioce. Odatle do izlaza će uglavnom moći šetati. Čim izađu, bit će prebačeni u bolnicu.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do pećine u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak, a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s komprimiranim zrakom.

Spašeni dječaci u bolnici

Spašeni dječaci su, uz pratnju spasilaca, stigli do baznoga kampa, odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je portparol tajlandskoga ministarstva odbrane Kongchop Tantravanit.

Prema pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih porodica. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.

Podsjetimo, dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihovog dvadesetpetogodišnjeg trenera, koji su već dvije sedmice zarobljeni u pećini, ronioci su pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra.

Željeli su istražiti pećinu, no ostali su ondje zarobljeni kad se nivo vode podigao zbog kiše.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana