Specijalni status i podjela Kosova nisu teme dijaloga Prištine i Beograda

“Tema je ostvarivanje punog suvereniteta Kosova i u sjevernom dijelu naše teritorije”, kazao je zamjenik premijera Kosova.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je da bi na kraju dijaloga Kosova i Srbije trebalo da bude potpisan mirovni sporazum dvije strane, prenio je danas prištinski dnevnik Koha ditore.

“Na kraju treba da se dođe do mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

Logika treba da bude da se svi postignuti sporazumi ostvare i da se to legitimiše i ratifikuje na skupštinama”, kazao je Kuçi.

Prema njegovim riječima, specijalni status i podjela Kosova nisu teme razgovora premijera Kosova Hashima Thaçija i Srbije Ivice Dačića.

“Specijalni status i podjela nisu teme rasprave. Tema je ostvarivanje punog suvereniteta Kosova i u tom (sjevernom) dijelu naše teritorije”, rekao je Kuçi.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton je najavila da će slijedeće nedjelje biti ključne za dijalog Kosova i Srbije, a dva premijera slijedeći put treba da se sastanu 19. i 20. februara.

Kuçi je rekao da će u petoj rundi susreta u Briselu glavna tema biti rasformiranje paralelnih struktura Srbije na sjeveru Kosova.

On je rekao da će ponuda Thaçija na sastanku biti u okviru ustavnih rješenja i plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

“Samo treba stvoriti uslove za sprovođenje onoga što je predviđeno Ustavom i planom Ahtisarija.

Za ono što je izvan Ustava i plana ne možemo razgovarati”, kazao je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.