Sporazum između Kosova i EULEX-a obećava rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala

Očekuje se da će se tehničkim sporazumom o razmjeni obavještajnih informacija između kosovskih organa za sprovođenje zakona i EULEX-a, koji je potpisan prošlog mjeseca, unaprijediti napori na prevenciji organizovanog kriminala i korupcije, kažu zvaničnici.

“Ovim sporazumom omogućava se sigurna, pouzdana i efikasna razmjena strateških i operativnih informacija i krivično vezanih obavještajnih podataka neophodnih za prevenciju, otkrivanje i istrage o teškim krivičnim djelima,” izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi.

Zvaničnici EULEX-a potvrdili su važnost pojačane saradnje.

“Pošto EULEX i policijski istražilac Kosova vrše zajedničke istrage u sve više predmeta, ovim sporazumom omogućit će se razmjena obavještajnih podataka, čime će se unaprijediti saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih krivičnih djela na Kosovou,” izjavio je šef EULEX-a Bernd Borchardt.

Tim sporazumom će se također ojačati odnosi Kosova s agencijama za sprovođenje zakona EU, kaže Rroksana Qarri, glavna glasnogovornica kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

“Njime će se olakšati komunikacija s Interpolom i Europolom, a to je jedan od kriterija za ostvarivanje liberalizacije viza,” izjavila je Qarri.

Kosovo i EULEX su u prošlom periodu neredovno razmjenjivali informacije. Qarrijeva je pojasnila da se tim sporazumom sad osigurava razmjena informacija na redovnoj osnovi. “Istovremeno, njime će se i unaprijediti imidž kosovskih institucija koje rade na sprovođenju zakona.”

Pošto Kosovo nije članica Interpola i Europola, saradnja s EULEX-om smatra se važnom u smislu djelotvornosti operacija lokalnih organa za sprovođenje zakona.

“Taj sporazum bi trebao poslužiti i za jačanje efikasnosti u borbi protiv svih oblika kriminala na Kosovu,” izjavio Betim Musliu sa Pravnog instituta Kosova u Prištini.

Stručnjaci kažu kako očekuju da će sporazum biti usmjeren na napore na prevenciji, otkrivanju i smanjenju obima trgovine ljudima, narkoticima i oružjem, kao i finansijskog kriminala i korupcije u visokim krugovima.

“Svaki sporazum čija je svrha da se vrši prevencija, otkrivanje i smanjenje obima kriminaliteta na Kosovu tužiteljstvu je dobrodošao,” izjavila je Liridona Kozmaqi, glasnogovornica državnog tužiteljstva Kosova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.