Srbija zahtjeva da se rješavanje problema kosovskih penzija odloži do avgusta ove godine

Zbog prekida platnog prometa sa Kosovom, Srbija duguje nekoliko milijardi evra za neisplaćene penzije. Srbija očekuje da sud u Strazburu pozitivno odgovori na zahtjev da se rješavanje tog problema odloži do avgusta ove godine, kako bi se utvrdio zakonski okvir za rješenje tog problema.

Radna grupa Vlade Srbije zatražila je od suda u Strazburu još šest mjeseci kako bi sagledala sve okolnosti, utvrdila zakonski okvir i obim sredstava, i rješila problem isplata penzija za korisnike koji su to pravo stekli na Kosovu.

Pretpostavlja se da Srbija na ime neisplaćenih penzija korisnicima sa Kosova duguje od milijardu do pet milijardi evra.

Radna grupa, koju čine predstavnici više ministarstava, napravila je akcioni plan i dostavila ga Komitetu ministara. Očekuje da će sud u Strazburu pozitivno rješiti zahtjev i produžiti im rok kako bi rješili problem neisplaćenih penzija.

“Prema akcionom planu, nakon formiranja radne grupe i njenih sastanaka, 20. februar je ustanovljen kao rok za objavljavanje oglasa, u kojem će se pozvati svi korisnici tih penzija da prijave potraživanja. Zatim, 20. juni je novi rok da se razmotre svi prispjeli zahtjevi, a nakon toga 20. avgust je dodatni rok da se predlože mjere kojim bi se ovo pitanje konačno rješilo”, objašnjava Slavoljub Carić, zastupnik Srbije pred Evropskim sudom.

Korisnicima penzija sa Kosova prestala je isplata u junu 1999. godine, zbog prekida platnog prometa i finasnijskog saobraćaja, kažu u PIO fondu.

Ipak, jednom broju penzionera, posle bombardovanja je uspostavljena i nastavljena isplata. Koliki je broj onih koji će potraživati isplatu, kažu, teško je utvrditi.

“Oko 9.000 zahtjeva je već upućeno do sada i evidentirano, međutim, to su nepotpuni zahtjevi i neki su rješavani na sudu, neki su rješavani u postupku pred našim organima u PIO fondu i već viđe od 200 do 300 takvih slučajeva je pozitivno rješeno. Ostali su u postupku koji se vode pred našim sudovima”, kaže Dragi Vidojević, državni sekretar u ministarstvu rada republike Srbije, zapošljavanja i socijalne politike.

Radna grupa treba da utvrdi kriterijume i dokumentaciju neophodnu za ostvarivanje prava na isplatu penzija.

“Naravno ovim obavještenjem biće vrlo jasno precizirano ko može da se javi, odnosno onaj ko se javi šta treba da podnese kao validan dokaz, koji treba da bude relevantan kada se bude donosila ta odluka o ostvarivanji prava za korišćenje penzija”, kaže Vidojević.

Podsjetimo, bračnom paru Lutviji i Mahmutu Grudiću Srbija je, po presudi suda u Strazburu, na ime neisplaćenih penzija morala da plati oko jedanaest miliona dinara. Pretpostavka je da pred Evropskim sudom za ljudska prava ima oko 1.500 takvih predmeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.