Standard: Merkelova za specijalni status sjevera Kosova

“Ideja o promeni granica na Balkanu mogla bi da bude sahranjena na samitu koji su 29. aprila sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron”, piše bečki “Standard”.

Angela Merkel želi da prikaže predlog po kom bi sever Kosova dobio specijalni status, usidren u ideji o Zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom a još nije implementirana, piše Standard.

Na ovaj način, nemačka kancelarka namerava da “sahrani ideju o razgraničenju” koju su, kako piše Standard, podržali odlazeći funkcioneri EK – šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Merkelova je, inače, od početka bila protiv te ideje strahujući da bi mogla da izazove nove nemire na Balkanu. Berlin smatra da je pre neophodan “dobar dogovor” između Beograda i Prištine, nego brz dogovor.

Gazeta ekspres pisala je juče, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Francuska i Nemačka predstaviti ideju duplog suvereniteta.

“Pričamo o duplom suverenitetu. Kosovo će zadržati teritorijalni integritet, ali će i Srbija uživati neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama”, rekao je izvor ovom listu.

Sastanak će biti održan 29. aprila u Berlinu. Prisustvovaće predsednik i premijer Kosova Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kao i albanski premijer i šef diplomatije Edi Rama i Iljir Meta.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana