Stranci oduševljeni: Koja je tajna sarajevskih ćevapa?

U sarajevskom parku Atmejdan danas je održan prvi “Sarajevo Ćevap Fest”, posvećen promociji ovog gastronomskog specijaliteta po kojim je naša zemlja prepoznatljiva.

Bila je to dobra prilika da veliki broj Sarajlija, domaćih i stranih turista uživa u proizvodima poznatih sarajevskih ćevabdžinica, ali i prilika da se govori o zaštiti brenda sarajevskog ćevapa.

Gotovo da nema čovjeka koji je bio u Sarajevu a nije probao sarajevske ćevape. Titulu prijestonice ćevapa od Baščaršije na jedan dan preuzeo je park Atmejdan u kojem su svoje roštilje postavile poznate sarajevske ćevabdžije. Dugi redovi ispred njihovih štandova najbolje govore o reakcijama posjetitelja.

“Pored Sarajevo Film Festivala i drugih stvari, nešto ovako zaslužuje pažnju. I mlađi i stariji da izađu. I djeca i ovi stranci koji ne znaju baš šta je naš ćevap. Neka malo svrate, neka omaste brke i biće im lijepo”.

“Lijepo je. Samim tim što je prvi Ćevap Fest. Nadam se da ćemo svake godine doći”.

“Dolazim iz Ulbina, iz Italije. Uživam u ovoj atmosfera, a i hrana je sjajna!”.

“Volim ćevape! Iz Italije smo, putujemo širom Balkana posljednjih mjesec dana i ćevapi su naše omiljeno jelo. Uživamo u njima tokom ručka, ćevapi su obilježili ovaj naš mjesec putovanja. Odličan balans, dobri su i jeftini!”.

Posjetitelji kažu da su ćevapi na ovom festivalu posebni zbog toga što, dok čekate možete razgovarati sa ljudima koji ih pripremaju. S druge strane, ćevabdžije kažu kako nemaju posebnih tajni te kako su recept uspjeha sarajevskih ćevapa kvalitetni sastojci i posvećenost pripremi.

“Najbitnije je meso. To jest kvalitetno meso i kvalitetno grlo koje se prati od ispaše do samog klanja. Jedini dodatni sastojak je so, i još da se gleda da je dovoljno masno odnosno nemasno meso. A i tekstura, ukus. Zavisi kako ko voli. Ja, na primjer, jedem ingliš što mi najviše paše, dok neko ne voli da mu je živ ćevap. Meni je draži kad je mekši”, kaže Tarik Aljević.

Sajevo Ćevap Fest je nastao kao ideja dvojice studenata koji su putovali Evropom i primijetili kako većina turističkih gradova ima svoje festivale koji promovišu gastronomske specijalitete tog kraja. Odlučili su nešto slično napraviti u Sarajevu, promovišući ćevape koje Bosne i Hercegovina još uvijek nije zaštitila kao brend. Kažu, ovaj festival ujedno je i poziv da se to uskoro i desi.

“Ovo je prvi korak. Želimo da afirmišemo sve one koji se bave zaštitom naših proizvoda i naše gastronomske ponude, da rade svoj posao i da nam pomognu u realizaciji ove naše inicijative”, navodi Amar Nurković iz Sarajevo Ćevap Festa.

“To je nešto što predstavlja tradiciju Baščaršije i Starog grada. Ja se nadam da bi iz ovoga moglo proizaći da se podigne svijest kod naših građana. Prije svega kod nadležnih koji bi trebali da ovakve vrste proizvoda brendiraju na bh. nivou. Poprilično se olako i indiferentno odnosimo kad su u pitanju naši proizvodi”, kazao je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad

Zadovoljna lica mnogobrojnih posjetilaca još jedan su dokaz kvaliteta sarajevskih ćevapa, ali i potencijala da postanu bosanskohercegovački brend u svijetu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook