Sudbina tužbe za genocid zavisi od Srbije

“U tužbi su neki zahtjevi koje Hrvatska postavlja. Od ispunjavanja tih zahtjeva naših partnera iz Beograda zavisi svaki dalji razgovor o sudbini tužbe”, rekao je Milanović novinarima na tradicionanom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća.

On je ocijenio da su srbijansko-hrvatski odnosi trenutno solidni, ali sa velikim prostorom za napredak u obostranom interesu.

“Bio je rat prije 20 godina. Srbija je prostor gdje se govori sličnim, uzajamno razumljivim jezikom i postoji značajan prostor za hrvatske firme. To je naš interes bez velike patetike i emocija – susjedi, partneri, možemo raditi, poštovati se i ništa više od toga ne treba. Ako to postignemo, to je velika stvar”, istakao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je u posljednje dvije godine načinjen veliki korak naprijed, ali da ima još otvorenih, važnih pitanja u odnosima dvije zemlje.

“Mislim da je došao trenutak da ih odlučno rješavamo”, naglasio je Josipović i dodao da prvenstveno misli na pitanja nestalih, kulturnog blaga, sukcesije i granice.

Govoreći o mogućnosti povlačenja tužbi za genocid, Josipović je rekao da treba procijeniti može li se uspjeti u sporu, mogu li se interesi ostvariti bolje i lakše tužbom ili bez nje, te nakon toga donijeti odluku.

On je dodao i da je važno da se u javnosti “ne pothranjuju nerealna očekivanja od tužbe, posebno kada je riječ o naknadi ratne štete”.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je prošle sedmice da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom “dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.