Sudnicu koristi za propagandu kao što je to činio i Milošević

Treba svakako uzeti u obzir mogućnost “širenja zaraze” koju sije Breivik, tvrdi Brigitte Nacos, profesorica američkog Univerziteta Kolumbija koja proučava terorizam i masovne medije.

Pukovnik Zbigniew Muszynski, šef poljskog Centra za borbu protiv terorizma, kaže da bezbjednosni eksperti vjeruju da je već bilo činova nasilja inspirisanih Breivikom, poput ubistva dvojice afričkih imigranata koje je krajem prošle godine počinio italijanski ekstremista.

Uvijek postoji potencijalna opasnost da neko ko nije bio izložen ekstremističkoj propagandi postane zainteresovan za nju i upusti se u aktivnosti suprotne zakonu, smatra Mušinski.

Saradnica agencije AP u Varšavi podsjeća na to da je Milošević, kada je poslat u Hag zbog ratnih zločina, pokušao da iskoristi međunarodni sud kao pozornicu za odbranu politike koja je vodila ratovima na Balkanu i time pobudi pažnju nacionalista u Srbiji.

Haški sud je više puta zatvarao suđenje za javnost kada bi Milošević upao u vatru tokom izlaganja, uprkos tome što, kako primjećuje AP, njegove riječi nisu više imale mnogo uticaja na političku situaciju u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.