Sumnja se da je više od hiljadu građana sa Kosova prevarilo austrijsku državu uzimanjem socijalne pomoći

Austrijske vlasti otkrile su masovnu zloupotrebu socijalnih davanja koju je koristilo oko hiljadu građana sa Kosova, lažno prijavljenih u toj zemlji, a sumnja se da je time naneta šteta od nekoliko stotina hiljada evra, prenosi Gazeta Ekspres.
U saopštenju za štampu austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova navodi se da je tokom istraga agencija za socijalno osiguranje utvrđeno da su ove osobe imale lažne adrese u Austriji i bile su prijavljene kao nezaposlene kako bi primali razne socijalne naknade, poput: naknada za nezaposlene, minimalne naknade za osiguranje ili porodične dodatke, saopštava Albinfo Austria.

Sumnja se da je građanin Kosova osnovao turističku agenciju i sa dva autobusa redovno putovao tokom 2014. i 2015. na relaciji Priština – Grac, a da je najmanje 1.000 ljudi koji su primali socijalnu pomoć u Austriji prevezeno tim autobusima.

Prema podacima utvrđenim tokom istrage, osobe koje su se lažno registrovale u Austriji, osim socijalne pomoći imale su i zdravstveno osiguranje i mogle su zakazivati medicinske termine po potrebi, a troškove lečenja plaćali su austrijski poreski obveznici.

U saopštenju se takođe navodi da je izvršeno 1.737 putovanja autobusima, dok su sami vozači autobusa, koji su kasnije provereni, bili prijavljeni kao nezaposleni u Austriji, što im je omogućilo da primaju pomoć za nezaposlena lica, a u isto vreme da budu i plaćeni kao vozači autobusa. Osim njih, utvrđeno je i da su njihovi članovi porodice takođe zloupotrebili korišćenje socijalne pomoći.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da se ova istraga mora obaviti kako bi se osiguralo da je socijalni sistem stabilan.

„Ako želimo da naš socijalni sistem bude stabilan na duži rok, on mora biti bolje zaštićen od prevare. Ovaj udarac ne samo da je oteo novac poreskim obveznicima, već je i sprečio druge isplate“, rekao je Nehamer i zahvalio svima koji su uključeni u istragu povodom ovog slučaja.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook