Super-vulkan ipak prijeti da uništi čovječanstvo

Erupcija super-vulkana koja je stotinama puta moćnija od konvencionalnih vulkana – sa potencijalom da zbriše civilizaciju kakvu poznajemo danas, je znatno stvarnija nego što se do sada mislilo. 

Analiza istopljenih stijena unutar skrivenog vulkana u Nacionalnom parku Jeloustoun pokazala je da je erupcija moguća bez postojanja spoljnjih okidača. 

Naučnici su do sada vjerovali da je mnogim super-vulkanskim erupcijama potreban zemljotres kako bi se Zemljina kora otvorila i dozvolila magmi da pobjegne. Međutim, istraživači sada tvrde da to može da se desi i kao rezultat nagomilanog pritiska. 

Super-vulkani predstavljaju drugi globalni kataklizmički rizik, odmah nakon udara asteroida i u prošlosti su bili odgovorni za masovna , dugoročne klimatske promjene i „vulkanske zime“ izazvane vulkanskim pepelom koji blokira sunčevu svjetlost. 

Posljednja ovakva poznata erupcija desila se prije 70.000 godina na mjestu današnjeg jezera Toba na Sumatri. Erupcija je izazvala vulkansku zimu koja je blokirala sunčevu svjetlost na 6 do 8 godina što je rezultovalo periodom globalnog zahlađenja koje je trajalo hiljadama godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.